Onderwaterfietsenstalling bij Amsterdam CS

maandag 19 december 2022

Achter het Centraal Station Amsterdam, in het IJ, bouwt Van Hattum en Blankevoort in opdracht van gemeente Amsterdam een uniek verblijfsgebied met daaronder één van de grootste fietsenstallingen van Nederland. Het ontwerp van VenhoevenCS architecture+urbanism is onder water gelegen en de fietsenstalling biedt plek aan zo’n 4.000 fietsen. 

IJboulevard is een integraal ontwerp: toekomstbestendig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Met aandacht voor een zo laag mogelijk energieverbruik en gebouwd met zo weinig mogelijk materialen. De bouw is gestart in het voorjaar van 2021 en IJboulevard zal medio 2023 in gebruik genomen worden. Bovenop de fietsenstalling komt een 6.000 vierkante meter groot verblijfsgebied met vrij uitzicht op het IJ. 

Gebruiksvriendelijkheid voorop

Klaver Fietsparkeren was nauw betrokken bij de plannen voor de inrichting van de fietsenstalling. “Samen met de architect en aannemer is goed gekeken naar de meest efficiënte inrichting, als ook de meest gebruiksvriendelijke wijze van fietsparkeren”, aldus Gerben Hofsté van Klaver Fietsparkeren. “Het is een ondersteunende rol die we vaker oppakken als leverancier van fietsparkeersystemen. We proberen onze ervaring en kennis in te zetten waar nodig, vaak met het belang voor de fietser voorop. Uiteindelijk is het zaak dat de fietser de fietsenstalling naar wens gaat gebruiken.” 

Van de ruim 4.000 fietsplekken is een deel bestemd voor buitenmodel fietsen. Dit zijn fietsen met accessoires voorop de fiets zoals een kratje of mandje. Voor deze doelgroep is een speciale uitvoering van het 2ParkUp dubbellaags fietsparkeersysteem toegepast. Hierbij staan de onderste fietsplaatsen schuin gepositioneerd ten opzichte van de bovenste fietsplaatsen. Hierdoor kunnen in de onderste fietsplaatsen ook fietsen met kinderzitjes worden geparkeerd. 

 “De uitvoering van het project was voor Klaver bijzonder te noemen”, zo zegt Hofsté. “Het aanleveren van de fietsenrekken vond plaats via het water, waarbij de fietsenrekken in onderdelen vanaf de kade in Amsterdam-Noord naar het Centraal Station werden gevaren. Vanaf de begane grond werden de fietsenrekken met een bouwkraan naar binnen gehesen, waarna de fietsenrekken gemonteerd konden worden. We hebben dit hele traject laten filmen met een drone, juist omdat we als bedrijf zo trots zijn op dit project.”  

Klaver Fietsparkeren is ontwikkelaar en leverancier van fietsparkeersystemen. Te denken valt aan fietsenrekken, overkappingen en afsluitbare fietsenstallingen. Het bedrijf heeft zich de afgelopen 35 jaar gespecialiseerd op het gebied van fietsparkeren en levert tegenwoordig wereldwijd haar producten. 

Dit artikel stond al eerder in MobiliteitsPlatform #4. Lees hier het hele magazine. 

VenhoevenCS / B1 Design