Rijk en provincies verwachten minder inkomsten uit wegenbelasting

woensdag 19 januari 2022

Uit cijfers van het CBS is gebleken dat Het Rijk en de provincies in 2022 minder inkomsten uit wegenbelasting verwachten ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2022 verwacht Het Rijk 4,2 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te innen, dat is 2,9% minder dan de eerste raming van 2021. De provinciale opbrengsten blijven nagenoeg gelijk.

In totaal verwachten Het Rijk en de provincies zo’n 5,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te innen. Dit bedrag is opgedeeld in een rijksdeel en een deel dat is bestemd voor de provincies. In 2022 zal het rijksdeel 4,2 miljard euro bedragen en het deel van de provincies 1,7 miljard euro. Vergeleken met het geraamde bedrag in 2021 valt op dat het rijksdeel een stuk kleiner is geworden, van 4,4 miljard euro in 2021 naar 4,2 miljard euro in 2021. Het provinciale deel stijgt naar alle waarschijnlijkheid met 34 miljoen euro.

Verklaring

De te verwachten krimp van de opbrengsten uit wegenbelasting heeft een aantal redenen. In 2022 worden een aantal belastingmaatregelen ingevoerd die er voor zorgen dat bezitters van elektrische voertuigen volledig of gedeeltelijk worden vrijgesteld van wegenbelasting. Daarnaast wordt door een negatiever economisch beeld een minder snelle groei van het aantal registraties van onder ander personenauto’s verwacht. Dat negatieve economische beeld is met name te wijten aan de coronapandemie.

Provinciale verschillen

Provincies zijn vrij om zelf het zogeheten opcententarief te bepalen, dit heeft te maken met verschillen in de toe- of afname van het aantal auto’s per provincie. Voor 2022 hebben de provincies Flevoland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland besloten om hun opcententarief te verhogen. In de provincie Utrecht stijgt het opcententarief met 3,5%. De provincie Zeeland verlaagt juist het opcententarief met 7,6% daarmee brengt de provincie het tarief terug op het niveau van 2019. In de provincies Drenthe en Groningen betalen autorijders het hoogste bedrag aan wegenbelasting.