Blog: Streekfietsbuffet biedt veel lekkers

zaterdag 11 april 2015
timer 3 min
Er zijn in het hele land tal van initiatieven om het fietsen te stimuleren. Het is net een uitgebreid buffet met allerlei streekgerechten. Een deel van de ingrediënten is vergelijkbaar, maar iedere kok heeft zo zijn eigen manier van bereiden en voegt streekgebonden elementen toe.

Streekfietsacties: belonen, korting en een snufje gamen

Op het streekfietsbuffet stonden de afgelopen jaren verschillende gerechten. Zo kunnen medewerkers:

  • met korting een fiets of e-bike aanschaffen, zoals ruim 2.000 mensen deden via Slim Reizen Stedendriehoek en ruim 700 via Ga Slimmer reizen & werken. Succesvol door het gemak en de laagdrempeligheid.
  • een beloning krijgen per fietskilometer of fietsrit. Hierbij ligt de uitdaging in de registratie. Dit kan door het invullen van een registratieformulier bij IJmond Bereikbaar, via de toegangspas van de fietsenstalling of met een tag op de fiets bij de actie van Rijkswaterstaat in Midden Nederland of met behulp van GPS in de actie Burn Fat Not Fuel in Maastricht. Maar tegenwoordig experimenteert men ook met verschillende apps zoals de Verkeersonderneming met 2Track&go.
  • een beloning krijgen als je een collega uitdaagt of wordt uitgedaagd te gaan fietsen. Via de actie van Twente Mobiel zorgden 378 fietsers door het aanspreken van hun collega's of buren dat 595 automobilisten ook gingen fietsen.
  • deelnemen aan sponsoracties. In Haaglanden trapten ruim 2.600 mensen 2,33 miljoen woon-werkkilometer weg en brachten daarmee € 14.000 op voor twee goede doelen.
  • meedoen aan games zoals Toury van SLIM in de regio Arnhem Nijmegen waarmee medewerkers, alleen of met een team, via een app spelenderwijs naar bijvoorbeeld Rome fietsten.

 

Streekgebonden of nationaal?

Medewerkers van regionale bedrijven kunnen van dit buffet vaak alleen kiezen voor het gerecht uit hun eigen streek. Terwijl zij soms liever iets anders eten. En vooral werkgevers met meer vestigingen in het land of van wie het werkgebied over de grens van een regio heen gaat, willen echter het liefst één schotel aanbieden waar ál hun medewerkers van kunnen smullen. Zij kunnen deze catering bijvoorbeeld nu al laten verzorgen door landelijk toepasbare initiatieven als de sponsoractie Fietsen scoort, het individueel laten uitproberen van e-bikes met behulp van een lokale rijwielhandelaar of gebieds- of bedrijfsbreed als onderdeel van rij2op5 en Trappers.

 

Onmisbare bijgerechten

Hoe lekker alle gerechten op het buffet of van de huiscateraar ook zijn, bij de toedeling van de sterren zijn andere zaken minstens zo belangrijk. Besteed daarom dezelfde aandacht aan de bijgerechten, zoals de hoogte van de beloningen en werking van de fietsapps, en het bedienend personeel dat zorgt voor de communicatie en de backoffice. Daarnaast dragen de presentatie en de entourage ook bij aan het succes van je (streek)gerecht. Dus zorg onder andere voor veilige (snel)fietsroutes, goede en voldoende stallingsplekken inclusief oplaadpunten in de stad, bij bedrijven maar ook in de vorm van Park & Bike zoals in Leeuwarden.

 

De masterchefs van Beter Benutten keurden in het programma de afgelopen jaren alle streekgerechten. In de nieuwe ronde willen zij meer toe naar een landelijk hoofdgerecht dat centraal zal staan. Dit betekent dat de koks zich nu per regio kunnen gaan onderscheiden op de appetizer (communicatie), de bediening en entourage en het nagerecht (de backoffice). Zie voor een uitgebreid overzicht van regionale fietsacties met resultaten de bijlage. We nodigen regio’s van harte uit hun recept en resultaten aan te scherpen als deze niet of niet goed in het overzicht staan!

 

Auteur: Gabriëlle Dijkstra – van der Burg - adviseur en fietsexpert bij &Morgen en adviseur Slim Reizen Stedendriehoek

Lees verder

Boodschappen bezorgd per fiets in Leiden

15 mei om 11:52 uur
HerenDoeza, de ondernemersvereniging van de Herenstraat en Doezastraat in Leiden, is partner van Bereikbaar…
Lees verder »

Franse burgers ontvangen 50 euro voor fietsreparaties

11 mei om 16:11 uurtimer5 min
Nu in Frankrijk de coronamaatregelen ook stapsgewijs versoepeld worden, stimuleert de Franse overheid burgers om…
Lees verder »

Rotterdam zoekt ruimte voor de 1.5 metersamenleving

8 mei om 13:12 uur
In de nieuwe 1.5 metersamenleving is de verdeling van de ruimte op straat een urgent thema. De gemeente Rotterdam…
Lees verder »

Verkeersmaatregelen rondom opstarten basisonderwijs

6 mei om 11:23 uurtimer5 min
CROW-Fietsberaad, GMNI, Ruimte voor lopen en de Tour de Force hebben samen de notitie 'Verkeersmaatregelen rond…
Lees verder »

E-bikes in trek bij zorgpersoneel

16 apr om 09:26 uur
Zorgpersoneel van zowel het St. Anthonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het OLVG en het Leger des Heils in Amsterdam…
Lees verder »

Tour de Force: “We hebben meer mensen op de fiets nodig”

1 apr om 10:21 uurtimer5 min
De Tour de Force heeft zich in het afgelopen jaar opgemaakt voor een tweede etappe richting 20 procent meer…
Lees verder »

Tour de Force: ‘Wij verbinden, versterken en verspreiden’

31 mrt om 13:18 uurtimer7 min
Ploegleiders Kate de Jager (namens ministerie IenW) en Hugo van der Steenhoven (namens ministerie VWS) hebben hun…
Lees verder »