Amsterdam zoekt naar innovatieve ideeën ter verbetering van de fietsveiligheid

vrijdag 14 januari 2022

Het Amsterdam Bike Innovatielab is op zoek naar slimme oplossingen om de verkeersveiligheid rond snelheidsverschillen op het fietspad te verbeteren.

Snelheidsverschillen

Nederlanders verplaatsen zich graag op de fiets. Op het fietspad kom je een brede variatie aan fietsen tegen, van bakfietsen tot de E-bikes en van bezorgfietsen tot de ‘traditionele fiets’. Deze brede variatie aan fietsen zorgt voor grote verschillen in snelheid en massa. Verschil in snelheid en massa leveren regelmatig onveilige verkeerssituaties op. Deze onveilige verkeerssituaties zijn voor de Vervoersregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam reden om deze prijsvraag uit te zetten.

De prijsvraag

Het Amsterdam Bike Innovatielab is op zoek naar innovatieve en originele oplossingen om de verkeersveiligheid van fietsers in de regio te verbeteren. Het is voor iedereen mogelijk om mee te doen aan de prijsvraag. Het is van belang dat de oplossing aanzet tot actie en een aantoonbaar positief effect heeft op de verkeerveiligheid. Daarnaast moeten de ideeën getest kunnen worden in de vorm van een pilot of een experiment, infrastructurele oplossingen vallen hierbuiten. De tien beste inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit Tim Coronel, Esther van Garderen (Fietsersbond), Marco te Brömmelstroet (Universiteit van Amsterdam), Ilona Kemps (Startup in Residence) en Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad). De winnaar krijgt budget om het idee verder door te ontwikkelen, veel publiciteit en een geldbedrag ter waarde van €2.000. Het indienen van ideeën kan tot 24 februari.

Klik hier voor meer informatie over de prijsvraag en de indieningsprocedure.