Hoe geven we de toekomst van mobiliteit vorm?

dinsdag 11 oktober 2022
timer 3 min

(Foto; Shutterstock)

Op donderdag 3 november is het Nationaal Verkeerskundecongres in het mooie Groningen. Gastheer provincie Groningen koos voor het thema ‘toekomst van mobiliteit’. Tijdens het plenaire deel van het congres geven we hier invulling aan.  

Nadenken over de toekomst gaat ook over nadenken over leefbaarheid; waar en hoe willen we wonen, werken, verblijven en ons verplaatsen in de toekomst? Hoe zien we dat voor ons? Wat is daar dan - nu  al - voor nodig?     

Haarlem, Maastricht en Groningen zijn drie totaal verschillende gemeenten – en ze geven alle drie een pitch over hun visie op de toekomst van mobiliteit.  

Haarlem is een stad die stoeit met bereikbaarheid. Het is vaak druk, er zijn files. De stad heeft geen metro of tram, wel twee treinstations en Schiphol is vlakbij.  Hoe Haarlem de toekomst ziet en welke projecten worden opgetuigd, verschilt van Maastricht. Deze stad in het zuiden van het land kent andere uitdagingen. De autobereikbaarheid speelt vaak een grote rol, de fiets heeft nog niet zo’n prominente plaats in het stadsbeeld. Groningen staat juist te boek als fietsvriendelijk en voorloper op het gebied van voetgangersbeleid. Hoe zien zij de toekomst? Zo kent iedere stad zijn eigen uitdagingen.  

Ga ook het gesprek aan! Na de pitches is er ruimte om, onder leiding van dagvoorzitter en directeur CROW Pieter Litjens, het gesprek aan. Je kunt vragen te stellen aan de steden en ook aan Gronings gedeputeerde Fleur Gräper. 

Aanvullende informatie 
Tijdens het precongres, op woensdagmiddag 2 november, krijg je meer informatie over onder meer autonome shuttles, drones, hyperloop, waterstof. We nodigen je van harte uit ook hierbij aanwezig te zijn en je te laten informeren over de mogelijkheden en vorderingen. 

Klik hier voor het volledige programma