'Intelligentste fietspad van Nederland' op campus TU Delft

donderdag 9 december 2021

Op TU Delft Campus is een 'intelligent' stuk fietspad aangelegd dat in kaart brengt hoeveel verkeer met welke snelheid op welk moment erover heen komt. De ondergrondse sensoren in de wegelementen vormen een aanvulling op de bovengrondse sensoren, die al in werking zijn op de campus.

De sensoren en combinatie van metingen die plaatsvindt maken dit, volgens de TU Delft, het 'meest intelligente fietspad van Nederland'. Het project levert informatie op over het gedrag van weggebruikers, die wordt ingezet om de bereikbaarheid van steden van de toekomst slimmer en efficiënter te organiseren.

De sensoren onder én in het wegdek geven inzicht in hoe de weg gebruikt wordt en welke effecten dat op de weg heeft. Ook wordt informatie over de temperatuur en hoeveelheid neerslag verzameld. Deze ondergrondse sensoren vormen een aanvulling op het bovengrondse monitoringssysteem op de campus, dat bestaat uit 3D-camera’s, wifi, radar, bluetooth en mmwave.

De verkregen informatie wordt gebruikt in het onderzoek naar Smart Urban Mobility onder leiding van professor Serge Hoogendoorn. Dat onderzoek is erop gericht duurzame, efficiënte en innovatieve mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen om de steden van de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden. Ook vormt het project een belangrijke testcase voor de werking van diverse sensoren, die met de ervaringen uit dit project verder doorontwikkeld kunnen worden.

Duurzaam

Het intelligente fietspad, dat 25 meter lang is, bestaat uit duurzaam en circulair ontworpen elementen, is gemaakt van gerecycled huishoudelijk plastic afval en fungeert vanwege de holle ruimte ook als tijdelijke berging voor neerslag; ideaal om steden klimaatbestendiger te maken. 

Het project wordt medegefinancierd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In januari volgt een officiële opening van het intelligente fietspad door Jan-Dirk Jansen, decaan van CiTG, en Bas Vollebregt, wethouder economie van de gemeente Delft.

'Intelligentste fietspad van Nederland' op campus TU Delft