Lancering platform Women In Cycling

woensdag 24 februari 2021

Een coalitie van bedrijven en NGO’s heeft zich verenigd voor de oprichting van het platform Women In Cycling. Het doel van het plfatorm is het stimuleren van gelijkheid en diversiteit in de fietssector, die traditioneel gezien door mannen gedomineerd wordt, aldus de oprichters. De stedelijke mobiliteit ondergaat op dit moment een snelle verandering, waarbij het fietsgebruik in veel Europese steden (en wereldwijd) exponentieel toeneemt. Een beter evenwicht tussen man en vrouw en meer inclusiviteit moet een integrale rol spelen in alle aspecten van dit toenemende fietsgebruik. Het initiatief Women In Cycling gaat op 24 februari om 15.00 uur van start tijdens een digitaal evenement. Inmiddels hebben meer dan 800 deelnemers zich hiervoor geregistreerd.

“Women In Cycling” is een nieuw initiatief dat is opgericht door Cycling Industries Europe, the European Cyclists’ Federation, Velokonzept, Mobycon en CONEBI, met als doel om de zichtbaarheid en impact van vrouwen in de fietssector te vergroten en het aantal vrouwelijke leidinggevende rollen in de sector te verhogen.

Het idee voor het initiatief is afkomstig van een “Thought Leaders Breakfast” branche-evenement, waarbij aan de aanwezigen – 300 mannen in pak – de volgende vraag werd gesteld: “Waar zijn alle vrouwen?”. Het handjevol vrouwen die bij de ontbijtbijeenkomst aanwezig waren, kwamen na het evenement op het idee om een vrouwennetwerk op te zetten binnen de sector. Een andere groep, onder leiding van ECF en Mobycon, was eerder al begonnen om te onderzoeken hoe het onderwerp van gelijkheid en fietsen beter bespreekbaar gemaakt kon worden. De twee groepen sloegen de handen ineen en besloten een coalitie te vormen: Women In Cycling.

Het voornaamste doel van Women In Cycling is om meer aandacht te geven aan gelijkheid en diversiteit in de fietssector. Het netwerk biedt een platform dat bijdraagt aan het faciliteren van een grotere aanwezigheid van vrouwen in besturen, panels, conferenties, interviews en banen. Op het programma staan zaken als begeleiding, training en het delen van praktijkervaringen om te komen tot meer gelijkheid. Daarnaast kunnen vrouwen die in de sector werken zich aanmelden op het Expertiseportaal, waar geïnteresseerden kunnen zoeken naar vrouwen die gevraagd kunnen worden om keynotes te geven, deel te nemen aan panels, hun expertise te delen, voor banen en bestuursfuncties of gewoonweg om te netwerken met vrouwelijke collega’s uit de sector.

De visie van Women In Cycling is een diverse, inclusieve fietssector die gelijke kansen biedt en ruimte geeft aan de grote potentie van de fiets.

Women In Cycling heeft de volgende doelen:

  • Het creëren van een stimulerend platform voor vrouwen uit alle segmenten van de fietssector. Met mogelijkheden om te netwerken, opinies en ervaringen te delen en samen te werken op projecten en initiatieven die onze visie helpen te verwezenlijken.  
     
  • Het aanmoedigen van organisaties in de sector om doelen te stellen en maatregelen te nemen die de diversiteit en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen verbeteren én het aantal vrouwen in leidinggevende functies in de sector vergroten.
     
  • Campagne voeren tegen ‘all male panels’ in de fietssector.
     
  • Ervoor zorgen dat de ervaringen van vrouwen in aanmerking worden genomen en vertegenwoordigd worden in besluitvormingsorganen, onderzoek, projecten en processen die van invloed zijn op de sector.

De digitale lancering van het evenement is de kick-off van het netwerk en biedt de deelnemers de mogelijkheid om te praten met collega’s uit de sector. Deelnemers krijgen alles te horen over het netwerk, kunnen zich aanmelden voor het Women In Cycling Expertiseportaal en ontmoeten de Women In Cycling-ambassadeurs. Daarnaast krijgen ze inspirerende verhalen te horen van vrouwen uit de hele sector. Bonnie Tu, een vooraanstaande vrouw in de fietswereld, zal het evenement openen en deelt haar ervaring over het lanceren van een exclusief vrouwenmerk en over het leiden van een van ‘s werelds grootste fietsmerken.

Klik hier voor meer informatie en registratie.

Lees verder

1500 extra fietsparkeerplekken in Rotterdamse binnenstad

14 apr om 14:58 uur
In de Rotterdamse binnenstad moeten nog dit jaar 1500 tot 2000 extra fietsparkeerplekken gerealiseerd worden. Het…
Lees verder »

“Zorgen dat fietsers kunnen dóórfietsen”

8 apr om 11:35 uur
Op initiatief van Goedopweg en de gemeente Utrecht heeft een pilot plaatsgevonden om de doorstroming voor fietsers…
Lees verder »

Test met tien boomveren langs Fietspad van de Toekomst N225

23 mrt om 09:54 uur
Op het Fietspad van de Toekomst langs de N225 in de provincie Utrecht, plaatste boomkwekerij Ebben onlangs tien…
Lees verder »

“Hoe het tot nu toe werkte, werkt het niet”

10 mrt om 11:27 uur
Groot nieuws van Maja van der Voet, programmanager van de Tour de Force: de hoofdlijnen van het Nationaal…
Lees verder »

Op weg naar 0 verkeersslachtoffers - slimme data brengt de verkeersveiligheid in beeld

9 mrt om 11:55 uur
De EU streeft ernaar om het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 0 in het jaar 2050. Verkeersveiligheid…
Lees verder »

Toekomstbeeld Tour de Force: hier wil Nederland als fietsland heen

9 mrt om 10:25 uur
Henk Brink, voorzitter van de Tour de Force, presenteerde maandag samen met staatssecretaris Stientje van…
Lees verder »

Wegenwacht-leden kunnen kiezen voor e-bike als vervangend vervoer

3 mrt om 15:36 uur
De ANWB is een proef gestart waarbij wegenwacht-leden in een paar gemeenten kunnen kiezen voor een e-bike als…
Lees verder »

Cyclomedia introduceert 3DNL

2 mrt om 11:52 uur
In 2021 zet Cyclomedia de volgende stap in het digitaliseren en visualiseren van Nederland. Met de combinatie van…
Lees verder »