Lancering platform Women In Cycling

woensdag 24 februari 2021

Een coalitie van bedrijven en NGO’s heeft zich verenigd voor de oprichting van het platform Women In Cycling. Het doel van het plfatorm is het stimuleren van gelijkheid en diversiteit in de fietssector, die traditioneel gezien door mannen gedomineerd wordt, aldus de oprichters. De stedelijke mobiliteit ondergaat op dit moment een snelle verandering, waarbij het fietsgebruik in veel Europese steden (en wereldwijd) exponentieel toeneemt. Een beter evenwicht tussen man en vrouw en meer inclusiviteit moet een integrale rol spelen in alle aspecten van dit toenemende fietsgebruik. Het initiatief Women In Cycling gaat op 24 februari om 15.00 uur van start tijdens een digitaal evenement. Inmiddels hebben meer dan 800 deelnemers zich hiervoor geregistreerd.

“Women In Cycling” is een nieuw initiatief dat is opgericht door Cycling Industries Europe, the European Cyclists’ Federation, Velokonzept, Mobycon en CONEBI, met als doel om de zichtbaarheid en impact van vrouwen in de fietssector te vergroten en het aantal vrouwelijke leidinggevende rollen in de sector te verhogen.

Het idee voor het initiatief is afkomstig van een “Thought Leaders Breakfast” branche-evenement, waarbij aan de aanwezigen – 300 mannen in pak – de volgende vraag werd gesteld: “Waar zijn alle vrouwen?”. Het handjevol vrouwen die bij de ontbijtbijeenkomst aanwezig waren, kwamen na het evenement op het idee om een vrouwennetwerk op te zetten binnen de sector. Een andere groep, onder leiding van ECF en Mobycon, was eerder al begonnen om te onderzoeken hoe het onderwerp van gelijkheid en fietsen beter bespreekbaar gemaakt kon worden. De twee groepen sloegen de handen ineen en besloten een coalitie te vormen: Women In Cycling.

Het voornaamste doel van Women In Cycling is om meer aandacht te geven aan gelijkheid en diversiteit in de fietssector. Het netwerk biedt een platform dat bijdraagt aan het faciliteren van een grotere aanwezigheid van vrouwen in besturen, panels, conferenties, interviews en banen. Op het programma staan zaken als begeleiding, training en het delen van praktijkervaringen om te komen tot meer gelijkheid. Daarnaast kunnen vrouwen die in de sector werken zich aanmelden op het Expertiseportaal, waar geïnteresseerden kunnen zoeken naar vrouwen die gevraagd kunnen worden om keynotes te geven, deel te nemen aan panels, hun expertise te delen, voor banen en bestuursfuncties of gewoonweg om te netwerken met vrouwelijke collega’s uit de sector.

De visie van Women In Cycling is een diverse, inclusieve fietssector die gelijke kansen biedt en ruimte geeft aan de grote potentie van de fiets.

Women In Cycling heeft de volgende doelen:

  • Het creëren van een stimulerend platform voor vrouwen uit alle segmenten van de fietssector. Met mogelijkheden om te netwerken, opinies en ervaringen te delen en samen te werken op projecten en initiatieven die onze visie helpen te verwezenlijken.  
     
  • Het aanmoedigen van organisaties in de sector om doelen te stellen en maatregelen te nemen die de diversiteit en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen verbeteren én het aantal vrouwen in leidinggevende functies in de sector vergroten.
     
  • Campagne voeren tegen ‘all male panels’ in de fietssector.
     
  • Ervoor zorgen dat de ervaringen van vrouwen in aanmerking worden genomen en vertegenwoordigd worden in besluitvormingsorganen, onderzoek, projecten en processen die van invloed zijn op de sector.

De digitale lancering van het evenement is de kick-off van het netwerk en biedt de deelnemers de mogelijkheid om te praten met collega’s uit de sector. Deelnemers krijgen alles te horen over het netwerk, kunnen zich aanmelden voor het Women In Cycling Expertiseportaal en ontmoeten de Women In Cycling-ambassadeurs. Daarnaast krijgen ze inspirerende verhalen te horen van vrouwen uit de hele sector. Bonnie Tu, een vooraanstaande vrouw in de fietswereld, zal het evenement openen en deelt haar ervaring over het lanceren van een exclusief vrouwenmerk en over het leiden van een van ‘s werelds grootste fietsmerken.

Klik hier voor meer informatie en registratie.

Lees verder

Gemeente Amsterdam brengt met dashboard fietsparkeerdruk in kaart

2 nov om 15:58 uurtimer4 min
Gemeente Amsterdam maakt sinds kort gebruik van een dashboard om onder meer het aantal fietsen en…
Lees verder »

VRT-verkeersbulletin gaat ook fietsinformatie delen

1 nov om 16:55 uur
In het Vlaamse verkeersbulletin van VRT, te horen op Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel, gaat naast…
Lees verder »

E-bike hubs in gebruik genomen in Zeeuwse kustplaatsen

26 okt om 12:13 uur
In vier Zeeuwse kustplaatsen zijn vorige week e-bike hubs in gebruik genomen. In Breskens, Sluis, Cadzand-Bad en…
Lees verder »

Fietsen draagt bij aan Green Deal

18 okt om 10:58 uur
Dat fietsen gezond is ligt voor de hand. Kiezen voor de fiets in plaats van de auto zorgt voor gezonde beweging,…
Lees verder »

Met kleine ingrepen naar verbeterde schoolroutes

4 okt om 12:05 uur
De scholen zijn weer begonnen! Aan het begin van elk schooljaar wordt er in de meeste gemeenten weer aandacht…
Lees verder »

Tien jaar Dutch Cycling Embassy

1 okt om 14:27 uur
Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan presenteert Dutch Cycling Embassy de brochure 'ThinkBike Workshops:…
Lees verder »

Fiets en ITS: Fietsveiligheid verhogen door inzet slimme camera’s

30 sep om 10:16 uur
Verkeersveiligheid is al jaren een belangrijk thema. Steeds meer overheden, van Europees tot lokaal niveau, hebben…
Lees verder »

Diefstal van e-bikes neemt toe

22 sep om 13:36 uur
Het aantal aangiftes van diefstal van elektrische fietsen nam in de eerste helft van dit jaar met 32 procent toe…
Lees verder »