Oost-Groningen heeft nu langste fiets- en loopbrug van Europa

maandag 1 februari 2021

In Oost-Groningen wordt de loper uitgelegd voor fietsers en voetgangers. De langste fiets- en voetgangersbrug van Europa ligt namelijk tussen Winschoten en Blauwestad. De 800 meter lange Pieter Smitbrug werd maandag 1 februari geopend.

De brug, die is vernoemd naar de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt Pieter Smit, is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Bekijk hier de digitale openingsceremonie, waarop je ziet hoe Fleur Gräper - van Koolwijk (gedeputeerde) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester Oldambt) de brug openen.

Icoon

Met de Pieter Smitbrug heeft Oost-Groningen er een icoon bij. Het 800 meter lange bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Aandacht voor natuur

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Bereikbaarheid

Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

Lees ook: Komt de langste fietsbrug van Europa in Oost-Groningen?

Fleur Gräper - van Koolwijk (gedeputeerde provincie Groningen) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester Oldambt) openen de Pieter Smitbrug.