OV-fietsen Amersfoort uitgerust met e-slot

donderdag 14 april 2022

In twee fietsenstallingen bij station Amersfoort zijn alle 435 OV-fietsen voorzien van een elektronisch slot. Amersfoort is het vierde NS-station waarbij de OV-chipkaart de fietssleutel vervangt.

NS introduceerde het slot begin vorig jaar zodat reizigers sneller en makkelijker een OV-fiets kunnen huren. In januari 2021 had Apeldoorn de primeur, waarna Den Bosch en Harderwijk volgden. In totaal biedt NS zo’n 21.700 deelfietsen aan op bijna 300 locaties, waarbij alle sloten vervangen moeten worden. Momenteel hebben zo’n 1000 fietsen de transitie ondergaan.

Zo werkt het

Wanneer de gebruiker zijn OV-chipkaart tegen het fietsslot aanhoudt en een OV-fietsabonnement heeft, springt deze automatisch open. Bij het terugbrengen kan de gebruiker de fiets op slot zetten, door een knop in te drukken en het ringslot te sluiten. De huur wordt dan automatisch beëindigd.

Fiets en trein

Met de OV-fiets wil NS treinreizen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje naar hun bestemming af te leggen.