Test met tien boomveren langs Fietspad van de Toekomst N225

dinsdag 23 maart 2021

Op het Fietspad van de Toekomst langs de N225 in de provincie Utrecht, plaatste boomkwekerij Ebben onlangs tien boomveren. Door deze lichtgewicht bomen kunnen mensen toch beschut fietsen op winderige plekken. De pilot loopt tot begin april. Ook wil men ‘boomstroom’ opwekken.

Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie hangen waardoor ze ondanks hun beperkte omvang toch stabiel staan. Op die manier kunnen er dus boompjes geplaatst worden op plekken, waar normaal geen ‘groen’ groeit.

In 2020 werd er al een eerste boomveer geplaatst door boomkwekerij Ebben. Deze boomkwekerij was met deze fietsinnovatie één van de winnaars van de prijsvraag “Het Fietspad van de Toekomst”.

 

Het doel van de boomveren is dat fietsers op dit winderige stuk toch beschut kunnen fietsen. Stef Janssen van boomkwekerij Ebben: “We hopen dat de boomveren de wind vangen, en in de hete zomer de zon, wat de fietser meer comfort geeft. Ook hopen we dat de fietsbeleving door het groen wordt verhoogd. Of dat zo is, horen we graag. We houden een enquête onder fietsers wat ze van de Boomveren vinden”. De boomkwekerij heeft ook tafels en fietsenstallingen bij het ‘pop-upbosje’ geplaatst, zodat je als fietser ook even kunt pauzeren tussen het groen.

Boomstroom

De boomkwekerij gaat daarnaast meten of de boomveren stroom op kunnen wekken. Doordat de bomen niet met hun wortels in de grond staan en ruimte krijgen om te bewegen in de wind, kan de pendelbeweging die de boom maakt energie opleveren.

In de pilot wordt getest hoe de stroom die de boom opwekt, gebruikt kan worden om de boomveer zelfvoorzienend te maken. Mogelijk kan die stroom in de toekomst gebruikt worden voor verlichting langs de fietspaden, of voor het opladen van elektrische fietsen. Dit onderzoekstraject loopt twee jaar.

Fietspad van de Toekomst

Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de provincie Utrecht de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Met deze prijsvraag werden zowel bedrijven als particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken.

Lees ook: Snelfietspad in Utrecht langs de N225 wordt proeftuin voor fietsers

De Boomveer, bedacht door Boomkwekerij Ebben uit Cuijk, was één van de winnende ideeën van de prijsvraag. Ook de andere winnende ideeën worden uitgetest op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum, zoals de Bliksemsnelle Baan.