Wandelmonitor 2021: tweederde Nederlanders aan de wandel

maandag 6 december 2021

In Nederland maakte ongeveer tweederde van alle inwoners afgelopen jaar een wandeling van tussen de vijf en tien kilometer. Dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor 2021, die Stichting Wandelnet onlangs overhandigde aan gedeputeerde van de provincie Utrecht, Arne Schaddelee.

Met maar liefst zo’n 1,8 miljard wandelingen en ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in alle aspecten. Sinds de coronacrisis wordt er nog massaler gewandeld, met name door jongeren. Van de Nederlanders die afgelopen jaar meer zijn gaan wandelen, wil 83 procent dat na de coronapandemie ook nog blijven doen.

De Nationale Wandelmonitor is een onderzoek dat Wandelnet om de vijf jaar uitvoert. Volgens Ankie van Dijk, de directeur van Wandelnet, blijkt uit het onderzoek dat het steeds meer wandelen een ‘blijvertje’ is: "Wandelen is geen hype, maar hip. Het is al jaren een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Ook zien we steeds meer jonge wandelaars die een community van bloggers en vloggers vormen en hun ervaringen delen op social media."

De Wandelmonitor maakt duidelijk dat 70 procent van de jongeren tot 30 jaar meer is gaan wandelen dan vóór de coronapandemie. Zij vormen de grootste groep als het om dagwandelingen van 10 kilometer of meer gaat.

Economie

Wandelen is niet alleen leuk, gezond en duurzaam, maar heeft ook een positief effect op de economie. De afgelopen twee jaar is er jaarlijks bijna 2,5 miljard euro uitgegeven aan wandelen. Daarnaast wordt er per jaar bijna 800 miljoen euro uitgegeven aan wandelvakanties in eigen land.

Gelderland is de populairste wandelprovincie (36 procent), gevolgd door Limburg (27 procent) en Drenthe (24 procent). "Juist in coronatijd hebben onze inwoners wandelen ontdekt als iets dat belangrijk en ontspannend is", zegt gedeputeerde Schaddelee. "Dat willen we ook stimuleren in de provincie Utrecht en ik wil daar met andere provincies dan ook plannen voor maken. Niet alleen vanwege mijn portefeuilles recreatie en toerisme en mobiliteit, maar zeker ook vanwege de gezondheid."

Keerzijde

De groeiende populariteit van wandelen brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Vraag en aanbod zijn niet altijd in evenwicht, op sommige plekken is het erg druk geworden en in met name de stadsrandzones schort het aan de kwaliteit van de wandelinfrastructuur. Van Dijk: "Het is onze missie Nederland toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor wandelaars."

De Wandelmonitor 2021 is te bekijken op de website van Wandelnet.

Wandelmonitor 2021: tweederde Nederlanders aan de wandel