E-bike blijft in de schuur uit angst voor diefstal

woensdag 15 november 2023

Foto: Shutterstock

Angst voor diefstal leidt ertoe dat e-bike bezitters hun fiets wel eens thuis laten. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder haar leden.

Een derde van de ANWB-leden met een elektrische fiets laat die wel eens thuis omdat men bang is dat de e-bike gestolen wordt. Volgens de ANWB is dit een ongewenste ontwikkeling in een tijd waarin fietsen op een e-bike juist bezig is met een opmars.

De gemiddelde aanschafprijs van een e-bike ligt veel hoger dan die van een gewone fiets, €2.237 versus €750. De e-bikebezitters sluiten daarom vaak een verzekering af, 69% doet dat, tegenover 22% van de mensen met een gewone fiets.

Hoe druk het is op de bestemming en de mogelijkheden om de fiets vast te zetten of veilig te stallen bepaalt of men de fiets thuis laat. Als men toch de fiets gebruikt, nemen leden met een e-bike aanzienlijk meer maatregelen tegen diefstal dan leden met een niet-elektrische fiets. E-bikers maken hun fiets significant vaker ergens aan vast (71% vs. 53%), gebruiken vaker twee of meer sloten (67% vs. 39%) en zetten hun fiets vaker in een bewaakte fietsenstalling (49% vs. 35%). Ook hebben e-bikers vaker een connected fiets, die te traceren is via GPS (13% vs. 0,3%).