Eerste stappen naar fietsvriendelijke bedrijventerreinen

dinsdag 22 juli 2025

Foto: Shutterstock

Iedereen die er wel eens is geweest zal het herkennen: bedrijventerreinen zijn in veel gevallen niet de fijnste plekken om te fietsen. In opdracht van CROW heeft Kragten daarom een discussiedocument opgesteld dat als aanzet gaat dienen voor het vervolgproject ‘Bedrijventerreinen als verblijfsgebied: een ontwerpuitdaging’.

Rudy Stevens, adviseur bij Kragten, is als projectleider betrokken bij het opstellen van het discussiedocument. “De fietser, en trouwens ook de voetganger, krijgen op een bedrijventerrein maar weinig aandacht, ze zijn voornamelijk ingericht voor vrachtverkeer”, verklaart hij. “En dat terwijl met de komst van de e-bike de fiets een steeds belangrijker vervoersmiddel wordt om op deze locaties te komen. Daarnaast zijn steeds meer bedrijventerreinen in transitie, waardoor ze bijvoorbeeld ook gaan dienen als woonlocatie, met andere mobiliteitspatronen als gevolg. In dat licht gezien is ook het verbeteren van de sociale veiligheid een belangrijk onderdeel.”

Conflictsituaties voorkomen

Bij het opstellen van het discussiedocument zijn verschillende aspecten meegenomen. “Zo kijken we of een bedrijventerrein een aantrekkelijke locatie is om met de fiets te bereiken. Verder moeten we inzicht krijgen in de hoeveelheid fietsers en vrachtverkeer op bedrijventerreinen. De basis is dat we conflictsituaties met vrachtverkeer willen voorkomen. De beste oplossing daarvoor is het realiseren van vrijliggende fietspaden. Vaak is dat echter niet inpasbaar. Dan ga je kijken naar de mogelijkheid en effecten om wegen af te waarderen van 50 naar 30 km/u en het aanleggen van fietsstroken. Een andere optie is om te kijken naar het type bedrijven op een terrein. Misschien zou je kleinere bedrijven kunnen vestigen die minder afhankelijk zijn van vrachtverkeer.”

Rol ondernemers

Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen is het logisch om met een integrale blik te kijken naar de bedrijventerreinen. Want de randvoorwaarden moeten ook goed zijn. Een fietsvriendelijke infrastructuur is namelijk niet alleen afhankelijk van veilige wegen. Daar komt nog bij dat bedrijventerreinen niet alleen het domein van de overheid zijn. Zeker, de overheid gaat over het inrichten van de openbare ruimte, maar ook de ondernemers spelen een belangrijke rol. “Je kunt aantrekkelijke fietspaden maken, maar dan is het ook fijn als je je fiets bij kantoor comfortabel kunt stallen en dat er oplaadmogelijkheden zijn.” 

Met het vervolgproject ‘Bedrijventerreinen als verblijfsgebied: een ontwerpuitdaging’ hoopt het CROW eind 2026 te komen tot een kennisdocument met aanbevelingen voor het beweegvriendelijk en klimaatadaptief inrichten van bedrijventerreinen als verblijfsgebied. Het resultaat gaat houvast bieden voor gemeenten en ontwikkelaars en sluit aan bij de richtlijnen die al voor wegen binnen de bebouwde kom beschikbaar zijn.