Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

maandag 11 december 2023

Foto: Shutterstock

Om duurzamer te reizen is het niet altijd nodig en mogelijk om alleen met de fiets of het ov te reizen, maar biedt juist de combinatie van deze duurzame modaliteiten met de auto veel kansen. Multimodale reisplanners maken dit een stuk makkelijker. 

Om beter aan te sluiten bij de nieuwe blik op mobiliteit, is het gewenst om multimodale reisinformatieplanners te ontwikkelen die de verschillende (deels) duurzame en traditionele reisopties naast elkaar zetten. De herziene gedelegeerde verordening Multimodal Travel Information Services (MMTIS), die de Europese Unie (EU) binnenkort verwacht te publiceren, is een kans om multimodale reisinformatie een stap verder te brengen. Deze herziene verordening is nodig, omdat is gebleken dat voor veel deelnemende Europese landen de verplichtingen gekoppeld aan deadlines gesteld in de huidige verordening van 2017 niet haalbaar waren. Het doel is dan ook om in Europees verband de uitwisseling van reisinformatie verder te harmoniseren en afspraken te maken hoe dit te doen. In de ideale situatie zou je als eindgebruiker in de toekomst het volgende willen: 

  1. Volledige multimodale informatie: reizigers willen eenvoudig kunnen schakelen tussen verschillende vervoerswijzen om de meest geschikte en duurzame reisroutes te vinden. Hiervoor is het wenselijk dat reisplanners niet alleen informatie geven over autovervoer, maar ook over openbaar vervoer, fietsverhuur, wandelroutes, en andere duurzame vervoerswijzen.  
  2. Real-time updates en aanbevelingen: reizigers willen realtime informatie over beschikbaarheid, vertragingen en alternatieve routes voor alle vervoerswijzen. Ook willen ze intelligente aanbevelingen ontvangen op basis van persoonlijke voorkeuren, zoals duurzaamheid, kosten en reistijd. 
  3. Soepel overstappen tussen verschillende vervoerswijzen: reizigers willen soepel kunnen overstappen tussen verschillende vervoerswijzen zonder gedoe met losse tickets of apps. Hiervoor is het nodig dat verschillende vervoersbedrijven, steden en regio’s samenwerken. 

Voordelen van MMTIS

Het omarmen van MMTIS door de mobiliteitssector brengt verschillende voordelen met zich mee: 

  1. Duurzamere mobiliteit: reizigers hebben gemakkelijker toegang tot duurzame vervoerswijzen, wat de uitstoot van broeikasgassen en files kan verminderen. 
  2. Efficiëntie: reizigers kunnen tijd en moeite besparen door naadloos tussen verschillende vervoerswijzen over te stappen en realtime informatie hierover te ontvangen. 
  3. Mobiliteitsopties voor iedereen: MMTIS maakt mobiliteit toegankelijker voor iedereen, denk aan mensen zonder eigen auto's. 
  4. Stimulans voor economische groei: het bevordert de ontwikkeling van innovatieve mobiliteitsdiensten en creëert nieuwe zakelijke kansen in de mobiliteitssector. 

Kortom: een belangrijke stap naar een toekomst waarin mobiliteit flexibel, duurzaam en voor iedereen toegankelijk is.