Tour de France Femmes avec Zwift 2024 trapt af in Rotterdam

maandag 10 juli 2023

bron: Gemeente Rotterdam

Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn uitgekozen als gaststeden voor de allereerste buitenlandse start van de Tour de France Femmes avec Zwift in 2024. Gedurende 12 tot 13 augustus zullen er drie etappes plaatsvinden in de regio. De tour begint met de eerste etappe in Rotterdam en eindigt in Den Haag. De tweede etappe vangt aan op dinsdagochtend 13 augustus in Dordrecht en eindigt in Rotterdam. 's Middags vindt er een spannende tijdrit plaats in het bruisende centrum van Rotterdam. Op 25 oktober worden de volledige routes officieel bekendgemaakt tijdens een speciale onthulling in Parijs.

De "Tour de France Femmes avec Zwift" is een prestigieuze wielerwedstrijd speciaal ontworpen voor vrouwen, die parallel loopt aan de beroemde Tour de France. Dit innovatieve evenement combineert het beste van de fysieke en virtuele wereld door gebruik te maken van de populaire Zwift-trainingsplatform. Het biedt vrouwelijke renners van over de hele wereld de kans om deel te nemen aan een uitdagende en hoogwaardige competitie, waarbij ze zowel op de weg als online kunnen strijden om de felbegeerde titels. Met de Tour de France Femmes avec Zwift wordt het vrouwenwielrennen wereldwijd in de schijnwerpers gezet en viert het de talenten en prestaties van getalenteerde wielrensters.

Het vrouwenwielrennen heeft de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt. De introductie van de Tour de France Femmes avec Zwift in 2022 was daarom een enorm succes, met honderdduizenden toeschouwers langs de route en miljoenen tv-kijkers. In de eerste editie van deze prestigieuze wedstrijd bewezen de Nederlandse rensters hun dominantie door zes van de acht etappes te winnen, evenals het geel (Annemiek van Vleuten), groen (Marianne Vos), bolletjes (Demi Vollering) en wit (Shirin van Anrooij).

Nederland als gastland

"Het is een logische keuze voor de A.S.O. om de eerste buitenlandse start van de grootste wielerwedstrijd ter wereld te organiseren in het land dat zo'n vooraanstaande rol speelt in het vrouwenwielrennen", legt Marion Rousse, directeur van het evenement, uit. "Het belooft een fantastisch wielerevenement te worden met massale belangstelling van supporters van vele Nederlandse topsprinters." Rotterdam, Den Haag en Dordrecht werken samen om een uniek wielerevenement te organiseren dat zorgt voor veel (inter)nationale aandacht en lokale trots. Bovendien zal de Tour de France Femmes avec Zwift een stimulans zijn voor het sportbeleid van de drie steden.

Ambitie van Rotterdam

Faouzi Achbar, de wethouder Sport van Rotterdam, is trots op de start van de Tour de France Femmes avec Zwift: "Rotterdam wil een voortrekker zijn op het gebied van mobiliteit en gelijkheid. De start van de Tour de France Femmes avec Zwift biedt de stad een uniek platform om aan beide ambities te werken. Daarnaast brengt een Grand Départ magie met zich mee. In 2010 hebben we gezien wat die magie met de stad doet. We zullen die magie gebruiken om nog meer Rotterdammers op de fiets te krijgen."

Verbinding in Den Haag

Als finishstad van de eerste etappe is Den Haag nauw betrokken bij de organisatie. Hilbert Bredemeijer, wethouder Sport, kijkt vooruit: "Voor mij is het mannen- en vrouwenwielrennen even belangrijk. Kijk maar naar onze duinen, waar 1 op de 10 inwoners van Den Haag vaak op een racefiets zit, zowel mannen als vrouwen. We gaan een waar volksfeest langs het parcours creëren en deelname aan sport nog verder stimuleren met een programma van nevenevenementen. Samen gaan we een uniek evenement neerzetten."

Dordtse trots

Wethouder Marc Merx van Dordrecht zegt: "Topsport inspireert, daar ben ik van overtuigd. Met de komst van de start van de tweede etappe van dit grote wielerevenement naar onze stad, evenals onze eigen Dordtse topper Lucinda Brand, moeten we meer mensen op de fiets krijgen, zowel voor sport als recreatie. Dit is een geweldige kans om onze inwoners uit te dagen om (meer) te sporten en te bewegen!"

Bekijk de aankondiging van de komst van de Grand Départ van de Tour de France Femmes 2024 naar Nederland