Aanbesteding Limburgse MaaS-pilot gewonnen door Arriva

woensdag 27 november 2019
timer 2 min
Arriva heeft de aanbesteding van de Limburgse MaaS-pilot 'Grenzeloze Mobiliteit' gewonnen. Voor de pilot wordt de Via-Go reisapp ontwikkeld waarmee reizen van deur-tot-deur mogelijk wordt gemaakt. De pilot start vanaf februari 2020.

Voor de pilot wordt Via-Go gelanceerd, een reisapp waar reizen van deur-tot-deur met verschillende vervoersmogelijkheden mogelijk wordt gemaakt. De pilot in Limburg is één van de 7 nationale MaaS-pilots. De definitieve gunning is verleend op basis van offertes en demonstraties, vertelde projectleider Luc Meex van de provincie Limburg onlangs.

Vervanging huidige app

Via-Go vervangt de huidige reizigersapp van Arriva, waardoor de vervoerder direct klaar is om ook andere beschikbare modaliteiten in het reisadvies mee te kunnen nemen. Tijdens de pilot van twee jaar moet Via-Go een oplossing worden waar de persoonlijke, internationale, mobiliteitsbehoefte van reizigers in Nederland, Duitsland en België, wordt gekoppeld aan een aanbod van verschillende, duurzame mobiliteitsvormen aan weerszijden van de grens. Denk hierbij aan deelfietsen, deelauto’s, taxi en het openbaar vervoer.

Complex

Naast het ontsluiten van verschillende nationale multimodale vervoersdiensten is deze pilot extra complex omdat deze MaaS-app ook alle functionaliteiten moet bieden voor grensoverschrijdend vervoer. Projectleider Meex zegt hierover: “Dat gaat dus om een aanbod op basis van persoonlijke voorkeuren, het kunnen plannen, boeken, toegang krijgen tot het vervoersmiddel en het betalen. Daarnaast moet de reiziger ondersteund worden tijdens de reis en moet de reis onderweg aangepast kunnen worden bij incidenten of vertragingen. Daarbij mag het voor deze MaaS-reizigers niet uitmaken of ze van of naar België en Duitsland reizen.”

 

In het voorjaar van 2020 moet de app operationeel zijn. De app wordt vervolgens uitgebreid zodat de reizigers ook grensoverschrijdend multimodaal kunnen reizen. 
Lees hier de update MaaS-programma, afkomstig uit Verkeer in Beeld 5

 

Dit artikel verscheen ook op OV-Magazine.nl