De fiets als rijdende sensor

dinsdag 28 mei 2019
timer 1 min
De provincie Utrecht start een experiment waarbij 500 fietsers op hun route de luchtkwaliteit meten.

De 500 vrijwililgers krijgen een kastje op de fiets dat de luchtkwaliteit meet. Het experiment is een vervolg op een proef vorig jaar in Zeist. Door het experiment wil de provincie er achter zien te komen welke fietsroutes een betere luchtkwaliteit kennen dan andere. De proef is een samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, verschillende gemeenten in het gebied, fietsorganisaties en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nederlands bedrijf gespecialiseerd in Internet of Things SODAQ levert de sensoren en Civity verwerkt de data. De resultaten zijn al te zien op het dashboard van dataplatform Civity. 

 

Het kastje dat de fietsers krijgen meet fijnsfof. Deze data wordt gecombineerd met temperatuurs- en luchtvochtigheidsdata. In een volgende fase zal de functionaliteit van de kastje verder worden uitgebreid, bijvoorbeeld met reistijden en hittestress.

 

Studenten aan de Fontys Hogeschool werken aan een meetkastje dat behalve de luchtkwaliteit ook locatie, hoogte, temperatuur, luchtvochtigheid en snelheid kan meten. Dit kastje zal voor een vergelijkebare proef worden ingezet op de snelfietsroute F58, tussen Tilburg en Breda. 

Bron: CROW Fietsberaad.