Derde editie Mobility Lab wederom een succes

dinsdag 19 november 2019
timer 3 min
Veertien startups hebben de eindstreep gehaald van de derde editie van Mobility Lab. Gezamenlijk haalden de startups 2,7 miljoen euro aan financiering op en realiseerden pilots met onder andere de Efteling, het Havenbedrijf Rotterdam en verschillende gemeenten.
De veertien startups waren geselecteerd uit zeventig startups. Doel van Mobility Lab is om innovatieve concepten op het gebied van mobiliteit in de praktijk te kunnen testen. Gemeente Rotterdam is sinds de eerste editie van Mobility Lab betrokken bij het project en  geeft ieder jaar een aantal startups de kans om in de stad te testen. Wethouder Judith Bokhove: “Je moet nieuwe dingen proberen, anders weet je nooit wat het kan opleveren. En Rotterdammers durven dat ook. Daarom geven we ruimte aan startups die in onze stad kansrijk zijn.”
 

Derde editie Mobility Lab

In totaal meldden 180 startups zich aan voor Mobility Lab gedurende de drie edities, waarvan er zevenendertig geselecteerd om hun prototype in de praktijk te testen. Vierendertig startups zijn nog actief. 

Deelnemers 

Captain AI
Deze startup realiseert autonoom en veilig varen met behulp van software. Captain AI voerde de afgelopen periode testen uit bij het Havenbedrijf Rotterdam en voeren gesprekken met andere partijen.

Cargoroo
Cargoroo biedt elektrische deelbakfietsen aan voor gezinnen en ondernemers in de binnensteden. Ze staan op vaste locaties en kunnen worden gehuurd via een app. Er wordt momenteel getest in Den Haag met 50 bakfietsen en ze hebben inmiddels 1300 gebruikers.

DeltaTower
DeltaTower biedt modulaire systemen voor de mobiele telecommunicatie, voor bijvoorbeeld matrixborden en bewegwijzering. Deze startup start met een pilot voor Telenet Group in Leuven.
 
DEEL
Deze startup faciliteert groepen bewoners bij het oprichten van een coöperatie om auto’s te delen. In Den Haag is de eerste coöperatie inmiddels opgericht. Aankomend jaar moeten er 5 in Den haag en 5 in Rotterdam opgericht worden.
 
Deel.auto
Deel.auto heeft meerdere elektrische deelproducten in één systeem, van elektrische scooters tot bestelwagens. Begin deze maand zijn zij gestart met een pilot op de High Tech Campus in Eindhoven.
 
eVoltify
Deze startup levert mobiele laadapparatuur voor de elektrische auto zodat deze niet meer aan een laadpaal gezet hoeft te worden. eVoltify realiseerde een succesvolle demo bij De Efteling.
 
Fesla
Met Fesla kun je e-bikes contactloos opladen met een zogenoemde laadtegel. Ze hebben de laatste tijd hard gewerkt aan een nieuw prototype en gaan nu aan de slag met een pilot voor medewerkers van Ahoy.
 
Fimilio
Een licht elektrisch voertuig dat over de fietspaden maximaal 500 kilo kan vervoeren. Het prototype is nu in productie en de eerste honderd stuks zijn inmiddels verkocht.
 
IM Efficiency
Een Solar systeem voor vrachtwagens om zo duurzamer vrachtvervoer te bevorderen. IM Efficiency realiseerde een aantal testen bij Emons.
 
LightMotion
LightMotion ontwikkelt lantaarnpalen met smart technologie waaronder oplaadpunten voor elektrische auto’s. De eerste drie palen zijn in productie en worden in december in Rotterdam geplaatst en samen met gemeente Rotterdam getest.
 
Mobility Sensing
Sensoren die straten online brengen door het verkeer te tellen en condities van het wegdek te meten. Met de laatste technische aanpassingen gaat deze startup samen met gemeente Den Bosch voor het eerst langdurig en grootschalig testen.
 
Peazy
Maakt met behulp van data voorspellingen, veranderingen in parkeerbeleid. Peazy gaat binnenkort testen met de gemeente Venlo.
 
Bird
Elektrische deelsteps op ritbasis en reserveren via een app. Bird wacht op goedkeuring van RDW en kunnen daarna direct aan de slag in een aantal gemeenten.
 

Lees verder

“We moeten klaar zijn voor de toekomst”

3 jul om 08:54 uur
Lennart Persson is ‘Kontorschef’ bij Trivector in Göteborg. Trivector heeft in samenwerking met onder meer de stad…
Lees verder »

ACM voert studie uit naar MaaS-markt

1 jul om 16:14 uur
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil in beeld krijgen hoe de MaaS-markt zich ontwikkelt en daarom gaat de…
Lees verder »

Anderhalvemeterproof naar het werk

1 jul om 12:56 uur
Met een anderhalvemetercampagne laat mobiliteitsplatform Toogethr zien wat er nu en na de coronacrisis mogelijk is…
Lees verder »

Met MaaS tot structureel ander reisgedrag komen

19 jun om 11:02 uur
In de nog redelijk jonge wereld van MaaS timmeren platforms, providers en transport operators aan de weg. Goede …
Lees verder »

‘Na jaren van zaaien, gaan we in 2020 oogsten'

14 jan om 01:00 uurtimer4 min
Voor Dirk Grevink was 2019 een turbulent jaar. Waar hij in 2018 nog aan het roer stond van BNV Mobility en TURNN…
Lees verder »

Aanbesteding Limburgse MaaS-pilot gewonnen door Arriva

27 nov 2019 timer2 min
Arriva heeft de aanbesteding van de Limburgse MaaS-pilot 'Grenzeloze Mobiliteit' gewonnen. Voor de pilot wordt de…
Lees verder »

Qbuzz lanceert MaaS-app TURNN in Groningen en Drenthe.

11 nov 2019 timer3 min
Qbuzz lanceert in december de MaaS-app TURNN in de nieuwe concessie Groningen Drenthe. Hiermee kunnen reizigers…
Lees verder »

Hoe gaat MaaS het mij als reiziger makkelijker maken?

2 jul 2019 timer4 min
Martijn Schutte, expert van platform Biind, vraagt zich af hoe we reizigers kunnen verleiden om hun reisgedrag aan…
Lees verder »