Landelijke preventiecampagne tegen e-bikediefstal gestart

dinsdag 5 maart 2024

Foto: Shutterstock

Onder het motto 'STAAT-E-LEKKER' is op 4 maart een landelijke campagne tegen e-bikediefstal van start gegaan. De campagne roept Nederlanders op om hun elektrische fiets beter te beveiligen. Het aantal slachtoffers van fietsdiefstal neemt namelijk al jaren fors toe, met name door de groeiende populariteit van e-bikes. De ‘STAAT-E-LEKKER’-campagne is een gezamenlijk initiatief van S.A.F.E., het CCV en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé.

Stijging aantal fietsdiefstallen

Afgelopen jaar kreeg volgens het CBS 6,5 procent van de Nederlanders te maken met fietsdiefstal; ruim 210.000 meer mensen dan in 2021. Bijna 87.000 aangiftes kwamen er binnen. Dit komt met name door de groeiende populariteit van e-bikes, die als duurzaam alternatief voor de auto worden gebruikt. In 2023 was maar liefst 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen elektrisch, wat goed is voor 80 procent van de omzet van alle fietsverkopen in ons land.

“We zien een duidelijke verschuiving van het aantal winkeldiefstallen, auto- en woninginbraken naar fietsdiefstal”, vertelt Rogier Eenkhoorn van S.A.F.E. In 2023 was fietsdiefstal de meest voorkomende vorm van traditionele criminaliteit. “Voor criminelen is de keuze makkelijk gemaakt; bij fietsdiefstal is er minder pakkans, een lagere straf en hogere opbrengst. Bovendien zijn e-bikebezitters vaak onbewust onverschillig. Hoewel een gemiddelde e-bike 2.600 euro waard is, wordt nog wel eens gedacht: ‘Het is maar een fiets’. Dit terwijl een elektrische fiets die met een enkel slot vaststaat gemakkelijk wordt gestolen, mede door de opkomst van de powerkey en slijptol op de accu.” Met deze tools hebben dieven het ringslot binnen een paar seconden los. Het gaat zo snel, dat mensen niet eens doorhebben dat er sprake is van diefstal.

Even snel boodschappen doen, fiets weg

De meerjarencampagne ‘STAAT-E-LEKKER’ wil mensen laten zien wat zij kunnen doen om te voorkomen dat hun e-bike wordt gestolen. Zo roept de campagne e-bikebezitters op om een extra slot erop te doen en de fiets ergens aan vast te maken – ook voor snel even een boodschap doen in de supermarkt. Het winkelgebied is namelijk populair bij fietsdieven: maar liefst 29 procent van de fietsen wordt hier gestolen. Dit komt omdat mensen hun e-bike hier vaak maar heel even parkeren en de fiets dan minder goed vastzetten. Maar ook wanneer zij hun fiets langer laten staan, bijvoorbeeld bij een stationsgebied of rond het huis, is de kans op diefstal relatief groot.

 “Zorg dus dat je zeker weet dat je e-bike lekker staat”, tipt Rogier. “Dieven willen snel hun slag slaan. Als ze meer sloten zien die ze moeten openmaken, lopen ze door. Gebruik daarom een vast ringslot én minimaal een tweede slot dat door je voorwiel gaat en aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of fietsenrek. Ook thuis in de schuur. Een tweede slot is snel bevestigd en levert langdurig fietsplezier.” Daarnaast is het raadzaam om de fiets te registreren of om een alarm- of track&trace-systeem te installeren.

STAAT-E-LEKKER

De campagne is gestart met posters bij NS-fietsenstallingen, posts op social media, de website www.STAAT-E-LEKKER.nl en via de communicatiekanalen van de initiatiefnemers: Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), het CCV en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé. Daarnaast wordt de campagne verspreid door de ‘STAAT-E-LEKKER’-partners, waaronder de Fietsersbond, NS, slotenmakers, fietshandelaren, gemeenten en de politie.

De campagne is onderdeel van een bredere aanpak van verzekeraars, de fietsbranche, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om gezamenlijk op te treden in de bestrijding van fietsendiefstal. Meer tips over goede beveiliging tegen e-bikediefstal zijn te vinden op de website www.STAAT-E-LEKKER.nl.