Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen

maandag 7 oktober 2024

Foto: Shutterstock

In het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke mobiliteit' als rechten voor mensen met een beperking. Uit onderzoek van het Mulier Instituut onder fietsers met een beperking en professionals blijkt dat mensen met een beperking vaak toch nog belemmeringen ervaren die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.

Kunnen fietsen is belangrijk

Regelmatig fietsen betekent regelmatige beweging – wat bijdraagt aan een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Ook kan fietsen bijdragen aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een beperking. Wanneer lopen niet meer goed mogelijk is, is fietsen dat vaak nog wel.

Uit het onderzoek blijkt dat voor fietsers met verschillende typen beperkingen fietsen belangrijk is, omdat het hen vrijheid en plezier geeft en de mogelijkheid om actief te zijn.

Belemmeringen

Er werden een aantal belemmeringen genoemd die fietsen voor hen lastig of minder prettig maken, zoals:

  • ingewikkelde en niet-eenduidige Wmo-procedures om een vergoeding aan te vragen voor een aangepaste fiets;
  • kwalitatief slecht wegdek;
  • obstakels op de weg;
  • parkeerproblemen: te weinig plek, plekken te ver weg van de eindbestemming en moeilijk toegankelijke fietsenstallingen;
  • een gevoel van onveiligheid en onzichtbaarheid in het verkeer.

Welke belemmeringen iemand ervaart, is meestal afhankelijk van het type beperking.

Aanbevelingen

Het Mulier Instituut heeft een aantal aanbevelingen voor verschillende partijen opgesteld. Dit zijn mogelijke manieren om fietsen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Kijk hiervoor op: Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking – Mulier Instituut