Marc Bolderman: “De rol kartrekker is aan Willemsen-De Koning toevertrouwd"
Zorgvervoer is een bijzondere tak van sport, waarin mobiliteitsbedrijven naast de vanzelfsprekende vervoersfunctie vaak ook diverse andere rollen vervullen. “Onze chauffeurs bieden een luisterend oor of een helpende hand, zijn een vertrouwd gezicht in een soms kleine wereld en zorgen ervoor dat iedereen aan de maatschappij kan blijven deelnemen”, verklaart Marc Bolderman, DGA van personenvervoerder Willemsen-De Koning (WdK). “Voor dat alles is het op de eerste plaats belangrijk dat je passagiers met plezier en vertrouwen van je diensten gebruikmaken, zowel nu als in de toekomst.”
“Dat begint met het trainen van je chauffeurs, om bijvoorbeeld die sociale rol zinvol in te kunnen vullen”, aldus Bolderman, die met WdK gespecialiseerd is in zorgvervoer, leerlingenvervoer, Wmo-vervoer en werknemersvervoer. “Daarnaast moet je hoge eisen stellen aan het materieel dat je inzet, terwijl je tegelijkertijd ook met alle andere uitdagingen te maken hebt die de gehele vervoerssector voor zijn kiezen krijgt.”
Duurzaam én toegankelijk zorgvervoer
“Neem nu de verduurzamingsopgave, Willemsen-De Koning was in Nederland een van de eerste partijen in het zorgvervoer die ervoor koos om groene voertuigen in te zetten”, vervolgt Marc Bolderman. “Dat klinkt makkelijker dan het is, alsof je vandaag bedenkt te verduurzamen en morgen de duurzaamste wagens op de markt aanschaft.”
Zo eenvoudig was het volgens hem echter niet. “Voor zorgvervoer heb je nu eenmaal voertuigen nodig die tevens goed toegankelijk zijn”, legt Bolderman uit. “Je hebt immers vaker dan andere vervoerders te maken met mensen die minder goed ter been zijn, voor wie in- en uitstappen een hele opgave kan zijn, zeker als het materieel daar niet voor ontworpen is.”
“Natuurlijk bieden onze chauffeurs in zulke gevallen een helpende hand, maar dat is niet altijd genoeg als het voertuig gewoonweg niet geschikt is”, benadrukt Marc Bolderman. “Geschikte voertuigen die tegelijkertijd over een duurzame aandrijving beschikken, waren echter lange tijd – en in sommige gevallen nog steeds – slechts zeer beperkt op de markt beschikbaar, áls ze al bestonden.”
Bolderman: “Verduurzaming gaat verder dan de krachtbron”
Voor een opdracht in het zuiden van Nederland sloeg Willemsen-De Koning daarom de handen ineen met een grote Duitse autofabrikant. “We ontwikkelden voertuigen met een lage vloer en instap, maar bijvoorbeeld ook met informatieschermen waarmee we passagiers gedurende de rit optimaal op de hoogte konden houden”, blikt Marc Bolderman terug. “En dat allemaal in acht weken tijd”, stipt hij aan. “Binnen een kleine twee maanden hadden we zo meer dan honderd duurzame, toegankelijke voertuigen klaar om in te zetten, compleet met bestickering en volledig gekeurd.” Een duurzame aandrijving is volgens Bolderman overigens maar één stuk van de puzzel. “Begrijp mij niet verkeerd, in het verminderen van de CO2-uitstoot is de keuze voor groene brandstoffen wellicht de belangrijkste, maar in het hele vervoersproces kun je meer winst boeken”, stelt hij. “Zo treden wij met Willemsen-De Koning in veel van onze opdrachten ook als vervoersregisseur op, wat ons in de gelegenheid stelt om de planning te optimaliseren”, licht Bolderman toe. “Daardoor kunnen we voorkomen dat onze chauffeurs onnodig zonder passagiers hoeven rond te rijden en dus meer kilometers maken dan strikt noodzakelijk is.”
Breder invulling geven aan 'duurzaamheid'
Naast de voor de hand liggende betekenis van het begrip ‘duurzaamheid’, kiest Marc Bolderman bovendien ook voor een bredere invulling van ‘duurzaam ondernemen’. “Inzetten op een zo hoog mogelijke kwaliteit van je dienstverlening noem ik ook duurzaam”, legt Bolderman zijn ondernemersvisie uit. “Want een onderneming die het goed doet, blijft lang bestaan en dat is nodig om innovaties ten volle te kunnen benutten.”
“Voor Willemsen-De Koning betekent dat dat wij nu in kostbare innovaties kunnen investeren en langdurige relaties kunnen aangaan, met de wetenschap dat iedereen daar in de toekomst de vruchten van plukt”, vervolgt Bolderman. “Dat kan alleen als je tegen die tijd nog in bedrijf bent en dat bereik je door duurzaam te ondernemen”, concludeert hij. “Duurzaam ondernemen is in mijn optiek dan ook de enige manier om daadwerkelijk toekomstgericht te opereren.”