OV-fiets 35 miljoen keer verhuurd

dinsdag 6 december 2022

Een mijlpaal voor de ov-fiets: deze is voor de 35 miljoenste keer verhuurd. De fiets is al jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld, jaarlijks wordt de blauw-gele fiets miljoenen keren gebruikt. In 2008 is de NS gestart met de fietsverhuur, en sindsdien stijgt het aantal abonnementhouders en ritten elk jaar. 

De NS verrast de uitverkorene op Utrecht Centraal met een taart en bloemen om deze happening te vieren. "Is dit echt? Wat leuk zeg! Sinds het begin van de OV-fiets huur ik de fiets al en ik maak er vaak gebruik van!" aldus Roos van Genuchten, de reiziger die de 35 miljoenste fiets uit de stalling pakte. 

Toen de NS in 2008 begon met de fietsverhuur waren er zo'n 50.000 abonnee's die samen zorgden voor 450.000 ritten. 15 jaar later is het aantal gebruikers gegroeid naar 900.000 en maken deze reizigers 5 miljoen ritten per jaar. ‘’Forenzen op weg naar een afspraak, studenten naar school of toeristen die een stad verkennen: iedereen weet de OV-fiets goed te vinden. Niet voor niets is de OV-fiets het meest gebruikte deelvervoer binnen NS.’’, vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets en OV-ebike. 

Combi fiets en trein

Bijna 40% van de treinreizigers komt met de fiets naar het station. Ook na de treinreis wordt de fiets veelvuldig gebruikt om het laatste stukje af te leggen. NS heeft op dit moment 22.000 fietsen op bijna 300 locaties in Nederland. Dit verschilt tussen bus- en metrohaltes, P+R terreinen en stations. 3500 ov-fietsen zijn al uitgerust met een nieuw slot, wat te openen is met je ov-kaart. Ook startte NS onlangs een proef met de OV-ebike op station Driebergen-Zeist. Deze proef is uitgebreid naar ov-ebikes in Groningen en Arnhem, dit duurt een jaar.