Siemens Mobility voorspelt autoloze toekomst

maandag 29 november 2021

Olivier Gueydan, de CEO van Siemens Mobility, is heilig overtuigd van een toekomst waarin Mobility as a Service een centrale rol speelt. Daarin is minder ruimte voor eigen autobezit.

De wijze waarop mensen zich in de toekomst verplaatsen zal op termijn radicaal veranderen en Nederland loopt daarin voorop. “De auto als persoonlijk vervoermiddel zal geleidelijk verdwijnen en onderdeel worden van een totaal mobiliteitsconcept”, aldus Olivier Gueydan. “We hebben in Nederland al veel faciliteiten om dit werkelijkheid te maken. Maar dat vraagt ook om politieke moed en slagvaardigheid.”

Een dergelijke verandering zal ook enorm bijdragen aan de energietransitie en daarom helpen in de strijd tegen klimaatverandering. 
Siemens Mobility ontwerpt momenteel in opdracht van NS, RET en HTM het MaaS-platform RiVier. “Het samenstellen van een multimodale reis is nu wel mogelijk, maar nog te ingewikkeld”, aldus Gueydan. “De bedrijven willen met het platform de drempel verlagen om meerdere openbaar vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, te boeken en te betalen.” MaaS heeft het potentieel om het gebruik van vervoermiddelen te optimaliseren.

Oplossing files

Van deur tot deur een reis plannen zonder een eigen auto te bezitten is dus de toekomst, voorspelt Gueydan. Deelauto’s en in hoge frequentiem zelfrijdende minibussen, gecombineerd met andere slimme en milieuvriendelijke vervoersmiddelen, lossen het probleem van de zogenaamde first en last mile op. Zij brengen de passagiers op een snelle wijze naar de ov-hubs in de steden. “Het probleem van traag openbaar vervoer is dan ook verleden tijd”, aldus Gueydan. “De treinen, trams en metro’s rijden in een frequentie die efficiënt aansluit op de behoefte van de reiziger.”

Investeren lightrail 

Om het ideale mobiliteitsconcept te bereiken moet wel flink geïnvesteerd worden in goed openbaar vervoer. “In de Randstad moeten er een half miljoen huizen bijkomen. Dan zal er ook fijnmazig ov moeten zijn. Na de coronacrisis zal de vraag naar openbaar vervoer weer enorm toenemen. Overheden moeten daarom investeren in lightrail, metro en elektrisch busvervoer”, aldus Gueydan, die daarmee aansluit bij de eerdere oproep van de grote vervoerbedrijven om fors meer te investeren in openbaar vervoer.

Stap verder: Software as a Service

Siemens Mobility heeft het hele transport ecosysteem op één smart platform beschikbaat, zegt Gueydan. “Siemens Mobility neemt met haar portfolio een unieke plek in. Ik durf dat zonder schroom uit te dragen. Wij hebben veel in huis wat er voor nodig is slimme, milieuvriendelijke en toekomstige mobiliteit te organiseren.”

De laatste digitale ontwikkeling is de overname van het Nederlandse softwarebedrijf Sqills. “Met Sqills kunnen we vervoerders een uitgebreid SaaS-aanbod (Software as a Service) bieden dat hun belangrijkste reisprocessen optimaliseert. De SaaS-oplossing helpt de capaciteitsbenutting van treinen te verhogen door slimme prijsstelling, een grotere gebruikstransparantie voor planningscapaciteiten te bereiken”, aldus Olivier Gueydan.