Tour de Force: ‘Wij verbinden, versterken en verspreiden’

dinsdag 31 maart 2020
timer 7 min

Ploegleiders Kate de Jager (namens ministerie IenW) en Hugo van der Steenhoven (namens ministerie VWS) hebben hun actieplan begin februari gedeeld met hun partners. Naast gerichte acties voor drie focusgroepen: scholieren, woon-werkverkeer en senioren, starten ze drie acties ten behoeve van álle fietsers.

Door Nettie Bakker

Serie Tour-de-Force, aflevering 1


In deze serie volgen we de Tour-de-Force. In iedere aflevering geeft programmamanager Ronald de Haas een stand van zaken. Hij coördineert en regisseert de aanpak en activiteiten van en voor de Tourleiding, het Tourbureau en vijf ploegleiders. Naast het algemene nieuws, staat in iedere aflevering een ploeg centraal. In deze aflevering spreken ploegleiders Kate de Jager en Hugo van der Steenhoven over ‘Stimuleren van (veilig) fietsgebruik en fietsinitiatieven’.
 


Een opvallende actie is een battle of concepts, die nieuwe ideeën moet opleveren om enkelvoudige fietsongevallen beter op het netvlies krijgen bij media, fietsers en wegbeheerders. “Een voorbeeld is  aandacht voor verkeersveiligheid dat als een satéprikker door alle ploegen heen loopt”, verduidelijkt Kate de Jager. Een tweede brede actie is een korte video waarin mensen, van jong tot oud, duidelijk maken dat fietsen niet altijd vanzelfsprekend is of was. Deze video wordt op 9 april getoond op de brede partnermiddag van de Tour de Force. En in Overschie starten huisartsen, fysiotherapeuten, welzijnswerk, sportstimulering en de Fietsersbond een pilot met een groep wijkbewoners om gezonder te gaan leven. Deze pilot wordt gemonitord door DRIFT, onderdeel Erasmus universiteit.

De focuspunten voor verschillende acties zijn: Veilig op de fiets (en lopend) naar school (scholieren), Woon-werkverkeer op de fiets (werkgevers en werknemers) en Ouderen zo lang mogelijk veilig op de fiets houden (senioren). De ploegleiders ontwikkelen geen eigen projecten, maar verbinden, faciliteren en versterken bestaande partners en projecten en ondersteunen dat met evaluatie en monitoring. “Want het is belangrijk om opgedane kennis te delen”, benadrukt De Jager. “Zo liften we mee met het VWS-project ‘Bewegen naar je werk’. Daarnaast is de Fietsmissie van IenW, ’10 procent meer werknemers op de fiets naar het werk’, onder het motto ‘Kies de Fiets’ gelanceerd. Werkgevers die zich aanmelden ontvangen naast een fietspotentiescan een informatiepakket en worden in contact gebracht met de regionale werkgeversnetwerken. Senioren worden met het programma ‘Doortrappen’ meer bewust gemaakt van zo lang mogelijk veilig fietsen. Dit lokale programma verbindt verkeersveiligheid met het sport- en welzijnsdomein. Samen met de partners rollen we dit programma uit over Nederland.”

Ander voorbeeld is het versterken van de ANWB-missie om ieder kind van een fiets te voorzien. Van der Steenhoven: “Wij helpen nu in vier steden om deze ambitie aan te sluiten bij gemeentelijke projecten. Zo inventariseert een medewerker van de gemeente Den Haag wat er al gebeurt op het gebied van kinderen en fietsen, welke partners daarvoor te benaderen zijn, wat zij nodig hebben om ‘ieder kind van een fiets te voorzien’ en welke fietsen daarvoor inzetbaar zijn. Deze Haagse aanpak moet evenals acties om ‘alle kinderen in armoede aan een fiets te helpen’ in Rotterdam, Tilburg en Zwolle leiden tot een concept waarmee ook andere steden uit de voeten kunnen.”

De Jager wijst er ten slotte op dat de fiets ook ontdekt wordt in de grotere afspraken, zoals het Preventieakkoord. “En in stedelijke principes”, voegt Van der Steenhoven toe, “Zoals ‘Healthy Urban Living’. Hier komt naast de beleidsvelden mobiliteit en gezondheid ook de natuur om de hoek kijken.”

--

Dit artikel verscheen in MobiliteitsPlatform 1/2020. Vanwege de corona-maatregelen is dit nummer ook digitaal - gratis! - te raadplegen. Klik hier voor het hele magazine.

 

--

Lees verder

Wegenwacht-leden kunnen kiezen voor e-bike als vervangend vervoer

3 mrt om 15:36 uur
De ANWB is een proef gestart waarbij wegenwacht-leden in een paar gemeenten kunnen kiezen voor een e-bike als…
Lees verder »

Cyclomedia introduceert 3DNL

2 mrt om 11:52 uur
In 2021 zet Cyclomedia de volgende stap in het digitaliseren en visualiseren van Nederland. Met de combinatie van…
Lees verder »

Lancering platform Women In Cycling

24 feb om 13:47 uur
Een coalitie van bedrijven en NGO’s heeft zich verenigd voor de oprichting van het platform Women In Cycling. Het…
Lees verder »

Oost-Groningen heeft nu langste fiets- en loopbrug van Europa

1 feb om 15:55 uur
In Oost-Groningen wordt de loper uitgelegd voor fietsers en voetgangers. De langste fiets- en voetgangersbrug van…
Lees verder »

Circulaire en modulaire fietsenstalling is de nieuwste innovatie

18 jan om 16:17 uur
Ton Kooymans, eigenaar Street Stuff, is ontwerper en ondernemer in hart en nieren en richt zich op de toekomst van…
Lees verder »

Online evenement over experiment Snuffelfiets: fietsend meten met sensoren

11 jan om 14:30 uur
Sinds juni 2019 brengen ruim 500 inwoners in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland met een meetkastje op…
Lees verder »

OV-chipkaart vervangt sleutel bij deelfiets NS

11 jan om 13:52 uur
NS introduceert een elektronisch slot voor de OV-fiets, dat opent met de OV-chipkaart. Station Apeldoorn had op 11…
Lees verder »

FietsParkeur introduceert nieuwe normen fietsparkeervoorzieningen

11 jan om 11:49 uur
FietsParkeur is hét keurmerk voor veiliger, duurzame en comfortabele fietsvoorzieningen. De stichting heeft nieuwe…
Lees verder »