Veilig voor fietsers en voetgangers

maandag 29 juni 2020

Traffic-Care is vooral bekend van de Zebra-Safe fiets-/voetgangers-oversteekplaatsen. Er worden verschillende detectiesystemen toegepast, zodat voor elke locatie een optimaal functionerende installatie gerealiseerd kan worden.                                                                                                                                   

Zodra een verkeersdeelnemer op fiets- of voetpad van plan is gebruik te maken van de oversteekplaats gaan bijvoorbeeld felle ledlampen in het wegdek knipperen om kruisend verkeer te attenderen op de overstekende fietser of voetganger. De toegepaste lampen zijn fel genoeg om ook op een zomerse middag of laagstaande zon, uitstekend zichtbaar te zijn.

“We hebben onlangs installaties geplaatst in Etten-Leur en in Wevelgem (België). De firma is sinds 2015 actief bij onze zuiderburen. Daar zijn we trots op.”, aldus Mike de Lie van Traffic-Care.                         

In Etten-Leur betreft het een fietsoversteekplaats met ledlampen in het wegdek en thermische camera’s die kunnen detecteren op snelheid en grotere afstand, onder andere in verband met de opkomst van e-bikes. In Wevelgem gaat het om twee zebrapaden nabij scholen, voorzien van ledlampen en thermische camera’s.

De installaties in Wevelgem zijn bedoeld voor voetgangers, die in Etten-Leur voor fietsers. Dat levert wel een uitdaging op, omdat niet alle verkeersdeelnemers zich netjes aan de regels houden. “Zo zag ik in Etten-Leur wel degelijk voetgangers oversteken terwijl de oversteek voor fietsers is. Er ligt dan ook een groenstrook naast het fietspad, waar veel mensen de hond uitlaten.”, aldus De Lie.

Technisch is het al mogelijk om te differentiëren tussen voetgangers en fietsers, op basis van snelheid. Er wordt nu nog gewerkt aan software om de detectie-installatie ook alleen te laten reageren op de juiste verkeersdeelnemers. De Lie: “Eigenlijk wil je dat bij een fiets-installatie, de voetgangers genegeerd worden, en andersom natuurlijk bij een voetgangersoversteekplaats. Dat is technisch binnenkort zeker mogelijk.”

De firma Traffic-Care timmert stevig aan de weg en blijft regelmatig verrassen met nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen.


Wilt u dat de fiets in een hogere versnelling komt? Bezoek dan het Nationaal Fietscongres dat dit jaar online gevierd wordt op 3 september en 19 november. Alle informatie over het programma en aanmelden vindt u op www.nationaalfietscongres.nl