VVN introduceert Het Nieuwe Fietsen

dinsdag 16 april 2019
timer 3 min
Hoewel wij in Nederland al van jongs af aan fietservaring opdoen, zien we de ongevalcijfers met fietsers stijgen. Seniore fietsers zijn daar relatief vaak de dupe van. Niet omdat senioren onveiliger fietsen, maar omdat een ongeval voor hen ernstigere gevolgen heeft. Veilig Verkeer Nederland komt daarom met Het Nieuwe Fietsen, een fietscursus 2.0.

Seniore fietser vaker verkeersslachtoffer

Het fietsen zit er bij ons al vroeg in. Als je een jaar of drie bent, krijg je al je eerste driewieler en daarna houdt het fietsen nooit meer op. Fietsen, het hoort bij Nederland.
Ondanks dat wij zo ervaren in fietsen zijn, stijgen de ongevalscijfers onder fietsers. Seniore fietsers zijn hier meer dan gemiddeld in vertegenwoordigd. Onvermijdelijke fysieke beperkingen treden op als de jaren gaan tellen. Over je schouder kijken en bijvoorbeeld links afslaan wordt lastiger. Ook een druk kruispunt in korte tijd overzien vraagt extra inspanning. Senioren fietsen niet onveiliger, maar een ongeval heeft voor hen ernstigere gevolgen. Met de komst van de e-bike fietsen senioren sneller dan voorheen en dat terwijl het reactievermogen afneemt naar mate men ouder wordt. 


Onderzoek naar seniore fietsers

Veilig Verkeer Nederland heeft zich verdiept in de doelgroep senioren in het verkeer.  Projectleider Ingrid Wetser: ‘Met ‘Het nieuwe fietsen’ richten we ons op de senior die nog graag fietst, maar ook een beetje angstig wordt. Deze groep wil vooral niet thuis opgesloten zitten en met een beetje stimulering kunnen zij nog jaren blijven fietsen. Wij hebben deze groep senioren een week gevolgd om goed inzicht te krijgen in de dagelijkse bezigheden en hoe VVN kan aansluiten bij de wekelijkse routine. Wij hebben hen gevraagd waar ze in geïnteresseerd zijn en hoe zij die informatie tot zich willen krijgen.’ Met deze kennis heeft Veilig Verkeer Nederland “Het nieuwe fietsen” ontwikkeld.


Het nieuwe fietsen

“Het Nieuwe Fietsen”  is een workshop waar in een gezellige setting gesproken wordt over fietsen.  Een expert van Veilig Verkeer Nederland begeleidt deze workshop. Hij heeft een tas vol materialen en een presentatie om allerlei onderwerpen in de groep ter sprake te brengen. Het gaat over de diversiteit aan voertuigen die je op straat tegenkomt, bellen op de fiets, de dode hoek van de vrachtwagen, vitaliteit, omgaan met elkaar op het fietspad, ongevalsoorzaken en natuurlijk de fiets zelf. Dit is zomaar een greep van de onderwerpen die aan bod komen. Wij brengen deze onderwerpen aan de orde aan de hand van stellingen, filmpjes, foto’s en wetenswaardigheden. 

Workshop

De opzet van deze workshop is totaal anders dan de traditionele fietscursus. Het is geen verkeersles of fietsles. De deelnemers krijgen adviezen over alles wat met fietsen te maken heeft. In deze workshop leren senioren veel van elkaar en kunnen zij ook veel ervaringen delen. Inzicht, houding en gedrag dragen voor een groot deel bij aan de verkeersveiligheid. Dat is precies wat er tijdens deze workshop aan de orde komt. De workshop duurt tweeëneenhalf uur en is voor maximaal 20 gasten. Juist in deze kleine setting komt iedereen aan het woord en is met elkaar een goed gesprek te voeren.

Interesse?

Als u interesse heeft om deze workshop te  organiseren in uw gemeente of  deze bij te wonen, neem dat contact op met het regiokantoor van Veilig Verkeer Nederland.
Veilig Verkeer Nederland sluit met de bijeenkomst “Het nieuwe fietsen” aan bij het programma “Doortrappen” van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees verder

Drie genomineerden Tour de Force Innovatieprijs bekend

10 aug om 14:57 uur
Anders denken is één van de handvatten die de Tour de Force inzet om de ‘schaalsprong fiets’ te realiseren. En…
Lees verder »

Siemens en RingRing verzamelen fietsdata voor Talking Bikes

17 jul om 14:44 uur
Fietsers (meer) prioriteit geven is actueler dan ooit, maar hoe doe je dat? Om slimme mobiliteitsoplossingen voor…
Lees verder »

Nieuwe directeur Fietsersbond: Esther van Garderen

16 jul om 11:49 uur
Esther van Garderen volgt per 1 oktober Saskia Kluit op als directeur van de Fietsersbond, die na 11 jaar opstapt…
Lees verder »

610 kilometer fietsen over de Kustroute

14 jul om 12:18 uur
Sinds vrijdag 10 juli is de Nederlandse Kustroute geopend. Dit traject is 610 kilometer lang en loopt van Cadzand-…
Lees verder »

Anderhalvemeterproof naar het werk

1 jul om 12:56 uur
Met een anderhalvemetercampagne laat mobiliteitsplatform Toogethr zien wat er nu en na de coronacrisis mogelijk is…
Lees verder »

Focus op fietsers

1 jul om 12:38 uur
“We meten niet alleen wáár er veel fietsers zijn, maar ook hoe lang hun reistijd is van A naar B en kunnen zo…
Lees verder »

ITS en Fiets: Corona-proof fietsen

1 jul om 12:30 uur
Door de Corona-crisis hebben we overal in Nederland te maken met de 1,5-meter samenleving. Nu per 1 juni steeds…
Lees verder »

“Dit is een ideaal moment om te investeren in fietspaden”

30 jun om 12:26 uur
‘We zagen natuurlijk al een prioritering van fiets als modaliteit binnen veel steden en gemeenten, maar fietsen…
Lees verder »