F1-bezoekers Zandvoort omarmen elektrische fiets

dinsdag 14 september 2021

Tijdens het Formule-1-weekend in Zandvoort werd gevreesd voor grote verkeerschaos, maar uiteindelijk kwamen bezoekers vooral op de fiets. Mobiliteitsstartup MOBIAN voorzag 8 procent van de bezoekers van elektrische huurfietsen.

Met tien Park & Bike-locaties in de buitenring van het gebied, voorzien van elektrische huurfietsen, heeft MOBIAN zo’n 8 procent van de bezoekersstroom van en naar het circuit zien gaan. MOBIAN verzorgde tevens het reserveringssysteem voor de fietsenstallingen nabij het circuit.

Park & Bike-locaties

MOBIAN heeft 10 Park & Bike-locaties gecreëerd waar bezoekers hun parkeerplaats en huurfiets voorafgaand aan het evenement konden reserveren. Veel bezoekers namen ook eigen fietsen mee om vanaf de Park & Bike-locaties naar het circuit te fietsen. Met enkele duizenden parkeerplaatsen en 13 vrachtwagens vol met (elektrische) huurfietsen faciliteerde MOBIAN in samenwerking met fietsverhuur Van Der Linde Texel en Fietscentrum zo’n 8 procent van de bezoekers om naar het circuit te reizen.

“Door met meerdere locaties spreiding te creëren, en bezoekers vooraf te laten reserveren en betalen, konden we dit Park & Bike-concept succesvol maken” aldus Laurens Bushoff, die namens MOBIAN dit project heeft geïnitieerd, begeleid en uitgevoerd. Bijna alle Park & Bike-locaties waren nagenoeg uitverkocht en alles verliep op rolletjes. De overstap van de auto naar de fiets bleek een korte feestelijke pitstop in de race naar het circuit.

Lokale ondernemers profiteren mee

Om duizenden auto’s in een dichtbevolkt gebied te kunnen parkeren, huurde MOBIAN onder meer parkeerterreinen van lokale bedrijven. Op deze manier was MOBIAN in staat om parkeerruimte te vinden in een dichtbevolkt gebied, waarbij ook lokale ondernemers konden profiteren middels huurinkomsten.

Naast het Park en Bike-concept verzorgde MOBIAN tevens het reserveringsplatform voor de fietsenstallingen nabij het circuit. Alle bezoekers die met de fiets naar Zandvoort kwamen, konden een parkeerplaats voor de (brom)fiets reserveren op een van de in totaal ruim 40.000 door DutchGP georganiseerde (brom)fietsstallingen. “Door bezoekers vooraf te laten reserveren op de verschillende (brom)fietsstallingen, konden we de enorme fietsstroom inzichtelijk maken, begeleiden en verspreiden en daarmee de fiets tsunami in Zandvoort in goede banen leiden” zegt Bushoff. Ruim 45.000 bezoekers hebben vooraf hun (brom)fiets parkeerplaats gereserveerd voor een of meer dagen.