Deelfiets met opvallende veiligheidsmaatregelen

maandag 1 augustus 2022

In Enschede zijn sinds kort 200 deelfietsen beschikbaar van Bolt. Bijzonder is dat de aanbieder enkele veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd, waaronder een alcoholslot.

Bron: Fietsberaad 

Bolt is in Nederland nog niet zo bekend, maar behoort tot de grotere spelers op het gebied van deelmobiliteit. Het platform plaatste al honderdduizenden deelfietsen en -steps in meer dan 170 steden in 20 landen. Verder beschikt het platform over een taxi-app.

Overlast voorkomen

Nu zijn er dus ook Bolt-deelfietsen in Nederland, te beginnen in Enschede en binnenkort ook in Groningen. De aanbieder lijkt er veel aangelegen te zijn overlast door deelfietsen te voorkomen. Opvallend is bijvoorbeeld dat beginnende gebruikers van de e-fietsen het de eerste tijd moeten doen met minder motorvermogen, nadat ze eerst nog even de belangrijkste verkeersregels voorgeschoteld krijgen. Daarnaast beschikken de fietsen over een alcoholslot. In weekendnachten moeten gebruikers eerst een testje doen waarbij ze moeten reageren op enkele veranderingen op een beeldscherm. Wie die niet vlot genoeg doet, krijgt de fiets niet van het slot. Gebruikers moeten de fietsen terugzetten in speciaal daarvoor bestemde gebieden en Bolt belooft dat men e.e.a. nauwlettend in de gaten gaat houden.

Een deelfiets van BOLT (Shutterstock)