EU-project voor stimuleren fietsgebruik in Brabant van start

dinsdag 4 april 2023

De Europese pilot GreenGage is onlangs in Noord-Brabant van start gegaan, waarbij burgerparticipatie wordt gebruikt om samen met overheden groene initiatieven te co-creëren. Op initiatief van Breda University of applied sciences (BUas), de provincie Noord-Brabant en ICT-organisatie Argaleo wordt een zogeheten ‘citizen science lab’ opgezet die reizigers faciliteert om van de auto over te stappen naar de fiets.

BUas, Brabant en Argaleo zetten met dit project hun reeds bestaande samenwerking op het gebied van datagedreven fietsbeleid voort. De provincie wil reizigers faciliteren om van auto's over te stappen naar de fiets en BUas, met zijn mobiliteits- en fietservaring, kan hierbij helpen. Door gebruik te maken van gegevensverzamelings- en datavisualisaties in de digital twin van Argaleo, kunnen burgers deelnemen en bijdragen aan een groener Brabant.

Groene initiatieven in heel Europa

Met zeventien partners in het consortium, afkomstig uit Oostenrijk, Italië, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland en Tsjechië, richt dit project zich op groene initiatieven in heel Europa. De partners bestaan uit overheden en universiteiten, maar omvatten ook technologiebedrijven. Deze bedrijven stellen verschillende technologie beschikbaar voor alle pilots, om de actieve betrokkenheid van burgers te stimuleren. 

Naast de pilot in Noord-Brabant zijn er pilots in Bristol (VK), Kopenhagen (DK) en in Turijn (IT), die zich elk richten op verschillende groene initiatieven.

foto: Argaleo