Gemeenten tekenen intentieverklaring voor nieuwe fietsprojecten in regio Amersfoort

vrijdag 10 december 2021

In de regio Amersfoort moet de fiets hét alternatief voor de auto worden bij ritten met een afstand tot 15 kilometer. Een intentieovereenkomst voor het uitvoeren van ruim 60 nieuwe regionale fietsprojecten in de komende tien jaar werd donderdag 9 december 2021 ondertekend door de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.

De ondertekening is het startsein voor de zeven gemeenten om met elkaar samen te werken aan het verbeteren van de fietsverbindingen in de regio, zoals het aanleggen van nieuwe fietspaden en het verbeteren van de fietsverkeersveiligheid.

Verder dan gemeentegrenzen

De betrokken gemeenten werken de komende jaren onder andere aan het asfalteren van fietspaden, het aanleggen van fietsstraten en veiliger maken van rotondes.

Fietsroutes stoppen niet bij een gemeentegrens, dus het is tevens belangrijk dat gemeenten ook buiten hun eigen grenzen het regionale fietsnetwerk verbeteren. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe fietsverbinding van de Koningsweg in Soest naar de Hilversumsestraatweg in de gemeente Baarn. Beide gemeenten trekken hierin samen op. De gemeente Baarn legt een nieuw fietspad aan en de gemeente Soest verbreedt het bestaande fietspad langs de Koningsweg tussen de Jachthuislaan en de Beckeringhstraat tot een tweerichtingsfietspad, met een betere fietsoversteek op de Beckeringhstraat. Beide projecten worden naar verwachting in 2022 uitgevoerd. Met dit nieuwe project wordt de fietsroute tussen Soest en Hilversum korter én prettiger in gebruik.

Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht: "Fietsen in de regio Amersfoort is nu al een feest, en de komende jaren maken we een grote verbeterslag. Het aantal inwoners en bezoekers van de regio groeit de komende decennia sterk. Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden stimuleren we daarom het gebruik van de fiets. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt in onze drukke provincie minder ruimte in dan de auto. Fietsen hoort bij de provincie Utrecht en zeker ook bij de regio Amersfoort. Om inwoners vlot, veilig en comfortabel te laten fietsen is een samenwerking met gemeenten noodzakelijk. Alleen samen zorgen we voor goede regionale fietsverbindingen".

Intentieovereenkomst

Op donderdag 9 december fietste een fietskoerier een aantal deelnemende gemeenten af om de handtekeningen voor de intentieovereenkomst te verzamelen. Met het ondertekenen van deze overeenkomst spreken de betrokken gemeenten hun voornemen uit om de fietsprojecten te realiseren. In de overeenkomst geven de gemeenten aan met welke projecten zij graag aan de slag willen en waar de provincie bij kan helpen. Dit geeft zowel de provincie als de gemeenten duidelijkheid over welke projecten uitgevoerd kunnen worden. Hiervoor is inmiddels een prioriteitenlijst gemaakt. Ook wordt aansluiting gezocht op het regionale fietsnetwerk van de provincie Gelderland.

Ruim 60 nieuwe fietsprojecten in de regio Amersfoort