Hengelose 'fietsketting' krijgt automatisch groen

maandag 9 mei 2022

"Drie of meer is sneller door groen", met die tekst worden fietsers op de weg tussen Hengelo en Borne gewezen op de zogeheten Fietsketting-proef. de pilot is vandaag van start gegaan in de gemeente Hengelo. "Als je met meerdere fietsers in een compacte groep in dezelfde snelheid komt aanfietsen, dan gaat het verkeerslicht meteen op groen", aldus Gerard Gerrits, wethouder verkeer in Hengelo. 

Met de pilot hoopt de gemeente Hengelo het fietsgebruik te stimuleren en de doorstroming van het verkeer te verbeteren. De proef wordt uitgevoerd op het fietspad langs Plein Westermaat, waar verkeer van en naar de A1 samenkomt met het doorgaande verkeer tussen Hengelo en Borne. Als fietsers zich in een compact groepje verenigen krijgen ze eerder groen bij het verkeerslicht. Fietsers worden met borden langs het fietspad opgeroepen om dicht bij elkaar te blijven fietsen. Slimme camera’s registreren dat er een ketting aan fietsers nadert. Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten wordt de analyse zoals groepsgrootte en snelheid uitgevoerd. Nadat de fietsers het groene licht hebben gepasseerd kunnen ze de ketting loslaten.

De gemeente Hengelo werkt in deze pilot samen met de volgende partners en leveranciers:

ViNotion, Vialis, Sweco, Beaumont Communicatie & Management, OrangeOwl


Geïnteresseerd in fietsinnovaties? Kom dan naar het Nationaal Fietscongres in Enschede. Klik hier voor informatie over het programma.

 

 

Bron: Shutterstock