Pilot fietsreservering in de trein krijgt voorlopig geen vervolg

woensdag 23 februari 2022

De NS gaat deze zomer geen nieuwe pilot starten met verplichte reservering voor het meenemen van fietsen in de trein. Een eerdere pilot leverde bijna 200 klachten op, dat bleek uit een evaluatie door de Fietsersbond en Rover.

De Fietsersbond laat in een nieuwsbericht weten dat een eerdere pilot met de verplichte reservering veel ongemakken opleverde. Deze ongemakken ontstonden omdat het systeem niet handhaafbaar is en een reservering geen garantie op een plaats gaf.

Weerstand

De pilot van de NS moest een oplossing bieden voor het gebrek aan fietsplaatsen en de klachten die door fietsen veroorzaak zouden worden. Voorafgaand aan de proef was er sprake van veel weerstand bij verschillende consumentenorganisaties. Zowel de Fietsersbond als Rover vonden de plannen onbegrijpelijk, beide belangenverenigingen pleiten juist voor méér fietsplekken in de treinen van de NS. De Fietsersbond en Rover ontvingen tijdens de pilot veel klachten, deze klachten werden gebundeld in een rapport met het advies om de pilot niet te verlengen.
 

Bron: Shutterstock