Racepubliek omarmt Park & Bike van MOBIAN

dinsdag 13 september 2022
timer 3 min
Honderduizenden racefans zijn dit weekend getuige geweest van een magistraal raceweekend tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix in Zandvoort. Een enorm aantal bezoekers - 105 duizend per dag! - dat met goed gevolg haar weg wist te banen richting het circuit. Voor het tweede jaar op rij kon MOBIAN het duurzame Park & Bike-concept succesvol faciliteren: parkeren op afstand en op de (huur)fiets voor de last-mile… een stroom aan oranje fietsers.

Met 10 parkeerlocaties verspreid over Haarlem en omstreken wist MOBIAN ruim 30.000 bezoekers  te bedienen. Zowel voor consumenten als voor verschillende bedrijven zijn er unieke  Park & Bike-hubs gerealiseerd en bood MOBIAN ondersteuning om ook het stallen van de fiets in  Zandvoort te organiseren. Een parkeerlocatie in Schalkwijk, een locatie op de Zijlweg, maar ook  twee grote locaties in Vogelenzang: er waren zogezegd meerdere wegen die naar Zandvoort  leidden. “Door gebruik te maken van verschillende locaties verspreidden we het publiek, om zowel  de parkeerlocaties zelf als Zandvoort optimaal bereikbaar te houden. Na het parkeren van de auto stond de (elektrische) huurfiets klaar voor gebruik of stapte de bezoekers op de eigen meegebrachte fiets. De eerste vroege vogels meldden zich al  klokslag 06.00 uur”, aldus Sven Snel, founder van MOBIAN.  

Geliefd concept  

Een forse stijging in het aantal boekingen van de Park & Bike-service ten opzichte van 2021, laat  zien dat de bezoekers het concept omarmen. Zandvoort is tijdens het F1-weekend gesloten voor  de automobilist, dus biedt de organisatie het publiek alternatieven. Een plekje in een touringcar,  een retourtje in een van de vele extra treinen die zijn ingezet of een DGP-dagticket voor de bus:  allerlei manieren om op plaats van bestemming te komen. Via de Dutch GP-site kwamen  tienduizenden Park & Bike-boekingen bij MOBIAN terecht. Een populair argument om juist voor  deze innovatieve optie te kiezen is de vrijheid die het biedt. Arriveren en opstappen, in jouw tijd,  wanneer jij wil. Maar ook de garantie van een parkeerplek door het vooraf te kunnen boeken,  maakt het een geliefd concept. De bezoeker navigeert moeiteloos naar een goed te bereiken  parkeerlocatie en pakt hier de fiets. Geen files, geen rijen bij de betaalautomaat en geen zoek kilometers naar een geschikte parkeerplek, maar een simpele en snelle overstap voor de  zogeheten last-mile.   

Groene last-mile  

Naast dat het concept optimaal bijdraagt aan de bereikbaarheid van het circuit, is het duurzame  karakter ook van groot belang. Het is bekend dat de F1 in 2026 honderd procent duurzame  brandstof wil gebruiken en in 2030 zelfs klimaatneutraal wil zijn. Het geeft hiermee een sterk  signaal af duurzaamheid hoog op de agenda te hebben staan. Het aanbieden van Park & Bike van  MOBIAN stimuleert de bezoeker een groene last-mile af te leggen, met tonnen aan CO2 besparing  als gevolg. Deze optimale bereikbaarheid op de meest duurzame manier is wat consumenten,  maar zeker ook diverse organisaties sterk aanspreekt. Zo was ook dit jaar een aantal hubs  exclusief geboekt door organisaties en spoorden zij daarmee hun gasten aan om op een  duurzame manier het circuit te bereiken.   

Doorslaand succes  

“Te gek aan een event als de Dutch GP is dat we als MOBIAN vooraan staan bij het onthalen van  de bezoekers. Doorgaans boekt een klant online en zien we de review niet of pas dagen later  verschijnen. Op een event ontvangen we reviews uit de eerste hand en kunnen we stellen dat Dutch GP 2022 een doorslaand succes is geweest. Los van het resultaat van Verstappen en het stralende weer, was het ook vooral de tandem - een nieuwkomer dit jaar in het mobiliteitsaanbod  van MOBIAN - dat zorgde voor uitgelaten reacties. Enthousiaste reacties als ‘mobiliteit van de  toekomst’, ‘binnen 2 minuten zat ik op de fiets’ en ‘hulde aan het doorrijden’ kunnen we in onze zak steken . De opmerking dat het een geweldig concept is en misschien in een stad ook wel zou werken, betekent werk aan de winkel.  Met onze bestaande MobiHubs rondom Amsterdam, Rotterdam en reeds geopende hubs in  Egmond Binnen hebben we al grote stappen gezet richting het realiseren en stimuleren van duurzame urban mobility”, aldus Snel.  

Stijgende lijn  

Dat MOBIAN weer van de partij is bij de Dutch GP 2023, is een zekerheid. Met de aanzienlijke  groei van het aantal Park & Bike-boekingen van 2021 tegenover 2022, is de stijgende lijn ingezet.  Een innovatief concept waar eindeloos rek in zit en als ‘mobiliteit van de toekomst’ perspectief  biedt voor de komende decennia. Dutch GP 2023 - op díe fiets!