Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

dinsdag 23 februari 2021

Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat het platform nu bouwen. GVB is uit de joint venture gestapt.

RET-directeur Maurice Unck: “We willen de drempel verlagen om een reis met meerdere vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, boeken en betalen.”

Het platform valt onder de joint venture RiVier, waar NS, RET en HTM samen onder vallen. In juli 2020 keurde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de joint venture nog goed. In dat stadium deed GVB ook nog mee aan het samenwerkingsverband. Wegens corona is de Amsterdamse vervoerder daar nu uitgestapt, bevestigt een woordvoerder.

Het nieuwe MaaS-platform RiVier moet het voor de reiziger makkelijk maken verschillende vervoermiddelen te gebruiken. Het legt de verbinding met de bestaande apps van NS, RET en HTM, maar ook met bestaande en nieuwe apps van andere partijen. Zo worden alle verschillende vervoersmogelijkheden op de route gecombineerd en in één reis inzichtelijk gemaakt.

De initiatiefnemers willen de mobiliteitsdiensten van zoveel mogelijk aanbieders in Nederland samenbrengen. Hoe meer partijen hun diensten aanbieden, hoe beter het écht mogelijk wordt om heel Nederland digitaal te ontsluiten. Maurice Unck roept alle Nederlandse mobiliteitsaanbieders dan ook op om zich aan te sluiten bij het MaaS-platform van de ov-vervoerders.

Lees ook: RET en MRDH willen druktedata graag delen (OV-Magazine)

Stekkerdoos

Het platform werkt als een ‘stekkerdoos’, waarbij mobiliteitsaanbieders en deelvervoerders enerzijds en MaaS-aanbieders anderzijds ‘inpluggen’. Het platform richt zich op vervoer in heel Nederland, waarmee het zich onderscheid van de verschillende platform van de zeven landelijke MaaS-pilots.

Maar ze zijn wel complementair, laat RET-woordvoerder Rolf Harbers weten. “We maken gebruik van de reeds beschikbare reisinformatie van de ov-bedrijven en stellen het vervoer ook ter beschikking aan de aanbieders in de regionale MaaS-pilots. Zo kunnen we van elkaar leren”.

Lees ook: ACM keurt MaaS-dienst ov-bedrijven goed (OV-Magazine)