Twente lanceert deeltaxi Noaberhopper

dinsdag 22 maart 2022

In acht Twentse gemeenten kunnen reizigers via de GOAN!-app voortaan ook met de Noaberhopper reizen. De deeltaxidienst is sinds 21 officieel gelanceerd en bedoeld voor deur-tot-haltevervoer.

De Noaberhopper maakt onderdeel uit van de MaaS-pilot in Twente, dat de focus heeft om doelgroepenvervoer en openbaar vervoer voor alle reizigers te  ontsluiten. Binnen de GOAN!-app worden meerdere vervoervormen samengebracht, zodat reizigers makkelijk al hun vervoer in één keer kunnen plannen, boeken en betalen. Het voornaamste doel van de Noaberhopper is om de 400.000 Twentse automobilisten te verleiden hun reisgedrag te veranderen.

Deze nieuwe vervoervorm brengt reizigers vanaf vaste verzamelpunten (hubs) naar huis of andersom. Daarmee is het een aanvulling op ov-reizen en de reguliere taxi. Doordat reizigers de deeltaxi via de app kunnen reserveren, kunnen ritten worden gecombineerd en de capaciteit van de taxi’s beter benut worden. Een rit met Noaberhopper is duurzamer en goedkoper dan een rit met een reguliere taxi en is voor iedereen die zelfstandig kan reizen beschikbaar. Reizigers in een rolstoel kunnen dat vooraf in de app aangeven.

Vertrouwen in commerciële casus

In de komende editie van OV-Magazine vertellen procesmanager Paul Veelenturf en projectmanager Paul Pietersen (directeur van MaaS-dienstverlener Qarin) dat deze commerciële deeltaxi buiten de bestaande ov- en taxiconcessies valt en is ontwikkeld met taxivervoerder Brookhuis, dat een innovatiesubsidie vanuit de provincie Overijssel ontving. Brookhuis gaat de exploitatie verzorgen. 

Procesmanager Paul Veelenturf vertelt in de komende editie van OV-Magazine dat hij vertrouwen heeft in de commerciële casus. “Als meer vervoer tot stand komt, levert dat zowel Brookhuis als Qarin meer reizigers en app-gebruikers op.” Qarin-directeur Paul Pietersen vult aan: “De commerciële businesscase is voor reguliere reizigers in een gebied als Twente lastiger sluitend te krijgen, maar het is voor Qarin interessant genoeg.” Het bedrijf hoopt ook ná de pilot, die tot 1 oktober loopt, door te kunnen gaan met deze dienst.

In de komende editie van OV-Magazine een uitgebreid verhaal vertellen Paul Veelenturf en Paul Pietersen uitgebreid over de MaaS-pilot Twente. Benieuwd naar hun verhaal? Neem dan een abonnement en ontvang het blad digitaal of op papier.