Vitaliteit blijft beste motivatie om te fietsen

donderdag 19 mei 2022

"Ondanks goede voornemens blijft de auto populairder dan de fiets voor woon-werkverkeer", dat is één van de conclusies uit het Fietsonderzoek 2022 dat door leasemaatschappij ALD Automotive is uitgevoerd. ALD deed, in aanloop naar Fiets naar je Werkdag, voor de derde keer onderzoek naar het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. 

Ruim de helft van de respondenten (54 procent) zou het liefste met de fiets, e-bike of speed pedelec van en naar werk te reizen. Toch gebruik 53 procent van de respondenten uit het onderzoek de auto voor woon-werkverkeer. De goede voornemens zijn wel degelijk aanwezig, maar in realiteit fietst slechts 18 procent van de respondenten dagelijks naar het werk, 42 procent van de respondenten heeft aangegeven nooit naar het werk te fietsen.

Deze cijfers liggen in lijn met vorig jaar toen ALD Automotive vroeg welk vervoersmiddel post-covid de voorkeur zou hebben. Destijds gaf 54 procent van de respondenten aan bij voorkeur het liefst gebruik te maken van de fiets, e-bike of speed pedelec. 37 procent van de respondenten prefereerde de auto als vervoersmiddel en 9 procent van de onderzoeksgroep koos voor het openbaar vervoer. 

Oude gewoontes krijgen weer de overhand

In de 2021 editie van het fietsonderzoek gaf 23 procent van de respondenten aan na de covid-lockdowns dagelijks naar het werk te zullen gaan fietsen. Momenteel fietst nog maar 18 procent elke dag naar het werk. De afstand van huis naar werk wordt als belangrijkste belemmering gezien om de fiets te pakken, dat geldt voor 63% van de niet fietsende respondenten. In het onderzoek van vorig jaar werd ingeschat dat 27 procent van de respondenten in een post-lockdownsituatie nooit naar werk zou fietsen. In realiteit blijkt dat percentage een stuk hoger te liggen, uit de onderzoeksresultaten van het Fietsonderzoek 2022 is gebleken dat 42 procent van de respondenten nooit naar werk fiets. 

Vitaliteit blijft hoofdreden om de fiets te pakken

Vergeleken met voorgaande onderzoeken blijft de reden om wel te fietsen vrijwel onveranderd. Een grote meerderheid van de respondenten (39 procent) gaf aan dat ze gebruik maken va de fiets, e-bike of speed pedelec om fitter te blijven en meer te bewegen. Vergeleken met de voorgaande onderzoeken geeft een steeds groter aandeel van de respondenten aan de ze gebruik maken van de fiets om daarmee kosten te besparen en omdat het een duurzamer alternatief is voor de auto. 

Nationaal Fietscongres 2022

Op woensdag 1 en donderdag 2 juni vindt in Enschede de tiende editie van het Nationaal Fietscongres plaats. Fietsprofessionals uit Nederland en België komen samen om  in een goede mix van kennis, netwerken en ontspanning de laatste actuele vraagstukken van vandaag en morgen rondom het thema fiets te bespreken. Klik hier voor meer informatie over het Nationaal Fietscongres
 

Klik hier voor het volledige onderzoek. 
Ga voor meer informatie over ALD Automotive naar aldautomotive.nl