's-Hertogenbosch verschoont stadslogistiek

dinsdag 19 oktober 2021

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil de bevoorrading van de binnenstad sneller verschonen en verslimmen. Samen met 29 marktpartijen ondertekende de gemeente daarom de Bossche Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek.

“Ik ben trots op wdeze ondertekening”, vertelt wethouder Ufuk Kâhya vanuit het Bossche stadhuis op vrijdag 15 oktober, waar vrijwel alle ondertekenaars en diverse media aanwezig zijn. De stemming is vrolijk: voor velen is het de eerste live-bijeenkomst sinds de coronamaatregelen het toelaten. Vooraf worden de aanwezigen getrakteerd op koffie en– hoe kan het ook anders – een Bossche Bol.

Elf sporen

Sinds zijn aantreden in 2018 droomde de wethouder naar eigen zeggen vaker van een uitstootvrije binnenstad. Die droom is nu – bijna vier jaar later – verwoord in het convenant. “Er is in die vier jaar veel gebeurd, veel grote busjes zijn al uit het straatbeeld verdwenen. Maar we moeten nog veel stappen zetten. De afgelopen twee jaar hebben we veel gesprekken gevoerd met ondernemers, bewoners en bevoorraders. Tijdens de coronacrisis hebben we hard doorgewerkt en daarmee zijn we tot hier gekomen.”

In de Bossche Green Deal staan elf sporen beschreven, waarlangs ’s-Hertogenbosch een schone en slimme bevoorrading wil bereiken. De ondertekenaars moeten zich niet alleen aan die afspraken gaan houden, maar ook doorinnoveren. “Concreet betekent het dat vaker een fietskoerier een pakketje aan huis aflevert, en dat horecabedrijven hun bevoorrading moeten combineren”, aldus Kâhya. “Op die manier wordt de bevoorrading echt slimmer en efficiënter, zodat er minder voertuigen rondrijden en mensen meer ruimte hebben om elkaar in de stad te ontmoeten.”

Verplaatsbare hubs

Horecagroothandel Sligro en voertuigfabrikant Trens Solar Trains ondertekenden beiden de Bossche Green Deal. Wat betreft Peter Cats, mede-eigenaar van Trens Solar Trains, is het de eerste van vele Green Deals waarin het jonge bedrijf een rol speelt. “In steeds meer steden worden steeds strengere klimaatmaatregelen toegepast en vele koeriersdiensten rijden af en aan”, stelt Cats. “Dat kan slimmer.”

Daarom bedacht de voertuigfabrikant een nieuw voertuig. “In de locomotief zitten de aandrijflijn met vier motoren en de batterijen. Daarachter kunnen we meerdere wagons hangen. In één wagon verplaatsen we tien rolcontainers plus nog eens vijftig kratten, daarmee kunnen we veel binnenstedelijke voertuigbewegingen voorkomen. In stadswijken kunnen fietskoeriers de pakketjes vanuit onze wagons verder verspreiden – eigenlijk zijn onze voertuigen net mobiele hubs.”

Cats is heel blij dat horecagroothandel Sligro de samenwerking met het innovatieve Trens Solar Trains durfde aan te gaan. “Sligro is onze launching customer. Samen hebben we dit voertuig zo ontwikkeld en als deze pilot slaagt, wil Sligro onze voertuigen in meer Nederlandse binnensteden inzetten. Maar het uiteindelijke doel is om het aantal verkeersbewegingen te reduceren. Dus dan willen we natuurlijk ook meerdere logistieke bedrijven laten aanhaken.”

‘Den Bosch blijft voorop lopen’

De Bossche Green Deal werkt aanvullend op de landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek, vertelt wethouder Ufuk Kâhya. “Wij hebben deze uitvoeringagenda ook al heel vroeg ondertekend – na 2025 kom je met vervuilende voertuigen onze binnenstad gewoon niet meer in. Maar met de Bossche Green Deal werkt de gemeente echt samen met de markt – en meer partners kunnen zich aansluiten. Zo wil Den Bosch voorop blijven lopen in Nederland.”

De wethouder legt uit dat de gemeente bijvoorbeeld strengere venstertijden gaat hanteren en selectiever toegang verleent, maar dat bedrijven ook worden aangemoedigd om in innovatievere vervoersvormen te investeren. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen Sligro en Trens Solar Trains “In 2025 willen we de hele binnenstadslogistiek schoon hebben, maar dat is slechts een eerste stap”, besluit Kâhya. “In 2030 willen we dat al het vervoer in de stad schoon, slim en voor iedereen toegankelijk is. Iedereen in de stad ondersteunt deze ontwikkeling. Zelfs als ik in maart niet wordt herkozen (dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen, red.), ga ik ervan dat het doorgaat. Dit is de start van een nieuwe beweging.”

De ondertekenaars van de Bossche Green Deal op de Mark in 's-Hertogenbosch ©Sandra Peerenboom Fotografie

Lees verder

Fastned opent vier snellaadstations in Frankrijk

30 nov om 15:50 uur
Snellaadbedrijf Fastned heeft dinsdag 30 november haar eerste vier snellaadstations in Frankrijk geopend. Met deze…
Lees verder »

Coalitie bedrijven: Vanaf 2025 alleen zakelijke auto's zonder CO2-uitstoot

25 nov om 11:33 uur
Alle nieuwe zakelijke auto's zouden vanaf 2025 elektrisch of op waterstof rijdend moeten zijn. Daarvoor pleit een…
Lees verder »

Autodeel Awards 2021 naar Gemeentes Rotterdam en Hollands Kroon en voetbalclub Wolfaartsdijk

16 nov om 11:28 uur
Maandag 15 november zijn voor de zesde keer de Autodeel Awards uitgereikt. In samenwerking met CROW en het…
Lees verder »

'Nieuwe vrachtauto's uitstootvrij in 2040'

11 nov om 09:15 uur
Op initiatief van Nederland hebben op de klimaattop in Glasgow elf landen afgesproken dat vanaf 2040 alle nieuwe…
Lees verder »

Mobiliteitsnetwerken in GIS helpen beleidsvoornemens te vertalen naar uitvoering

9 nov om 11:36 uur
Hoeveel beleidsplannen worden er gemaakt zonder concreet uitvoeringsprogramma? Het is te lastig, of er is…
Lees verder »

Aantal elektrische deelauto’s meer dan verdubbeld in 2021

2 nov om 09:40 uur
Het aantal elektrische deelauto’s is het afgelopen jaar ruim verdubbeld. In maart 2020 telde Nederland nog 5.200…
Lees verder »

De Autodeel Award 2021: dit zijn de genomineerden

29 okt om 11:30 uur
Natuur & Milieu reikt op 15 november, samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CROW, de…
Lees verder »

Opening eerste slimme laadplein in Zuid-Limburg

5 okt om 10:35 uur
Woensdag zes oktober wordt in Maastricht het eerste slimme laadplein in Zuid-Limburg geopend. Sinds deze zomer…
Lees verder »