Rijbewijs B voortaan geldig voor duurzame voertuigen tot 4.250 kg

vrijdag 4 juli 2025

Foto: Shutterstock

Met ingang van 1 juli 2025 mogen mensen met een Nederlands rijbewijs B elektrische vrachtvoertuigen en kampeerauto’s tot maximaal 4.250 kilogram besturen. Daarmee komt een einde aan de tijdelijke gedoogconstructie en wordt een structurele maatregel ingevoerd die de transitie naar duurzame mobiliteit verder ondersteunt.

Van gedoogbeleid naar vast beleid

De wijziging in de regelgeving is ingegeven door de structurele toename van zwaardere lichte bedrijfsvoertuigen als gevolg van elektrificatie. Door het gewicht van de batterijen overschrijden veel elektrische bestelbussen de gebruikelijke grens van 3.500 kg, waardoor volgens de huidige wetgeving een C-rijbewijs vereist zou zijn. In de praktijk werd dit knelpunt de afgelopen jaren gedoogd voor voertuigen tot 4.250 kg, mits ze emissievrij waren.

De nieuwe regeling maakt dit nu officieel: bestuurders met een B-rijbewijs mogen duurzaam aangedreven voertuigen besturen tot 4.250 kg, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. 

De regeling is expliciet bedoeld om het gebruik van emissievrije of emissiearme voertuigen te stimuleren. De vrijstelling geldt alleen voor voertuigen die worden aangedreven door elektriciteit, waterstof, LPG of andere duurzame brandstoffen. Fossiel aangedreven voertuigen zijn uitgesloten van deze regeling. Daarmee blijft de maatregel in lijn met het streven naar een emissievrije stadslogistiek in 2030, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord.

Beperkingen en voorwaarden

Hoewel de regeling de drempel verlaagt voor ondernemers en particulieren om zwaardere elektrische voertuigen in te zetten, gelden er duidelijke beperkingen. Zo moet de bestuurder minimaal twee jaar in het bezit zijn van het rijbewijs B. Ook is het niet toegestaan met deze voertuigen de grens over te steken of een aanhanger te gebruiken. 

Daarnaast wordt het volgen van een verplichte veiligheidstraining onderdeel van de toelatingseisen. Deze cursus, met zowel theoretische als praktische onderdelen, is gericht op bewustwording van het rijgedrag en de risico’s van zwaardere voertuigen in het verkeer. 

Balans tussen veiligheid en verduurzaming

De veiligheidscursus moet waarborgen dat de verkeersveiligheid niet onder druk komt te staan door de toegenomen massa van de voertuigen. Hiermee kiest de overheid voor een gebalanceerde benadering: enerzijds het stimuleren van duurzaam vervoer door regelgeving aan te passen aan de technische realiteit, anderzijds het borgen van verkeersveiligheid via gerichte scholing.

Meer weten?

Meer informatie is te vinden op de website opwegnaarzes.nl.