Werkgevers kunnen meer doen om fietsen te stimuleren

woensdag 7 juli 2021

Hoewel steeds meer werkgevers aangeven hun werknemers te willen stimuleren vaker de fiets te pakken, ervaren werknemers dit nog niet zo. Dat meldt ALD Automotive. Ruim de helft van de bedrijven doet op dit moment niets om hun personeel op de fiets te krijgen. “Terwijl de bereidwilligheid onder werknemers juist groeit. En de voordelen van de fiets evident zijn”, aldus Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive.

ALD Automotive deed onderzoek onder ruim duizend werkende Nederlanders. Daaruit blijkt dat 24 procent van de werkgevers de fiets als alternatief promoot. Dat is een stijging van 6 procent vergeleken met het vorige onderzoek in 2020. Toch heeft nog 55 procent van de bedrijven geen actief fietsbeleid. 

Werknemers willen wel met de fiets naar het werk. 51 procent van de ondervraagden geeft aan regelmatig de fiets te wille npakken. Een kwart wil post-corona elke dag met de fiets naar kantoor. Voor corona was dat 19 procent.  “Hier liggen dus kansen die we beter kunnen benutten. Vooralsnog lijkt afstand voor veel mensen nog de grootste barrière, terwijl voor de meeste mensen deze afstand met een e-bike of speed pedelec eenvoudig te overbruggen is. Helemaal als de fiets via de werkgever aangeboden wordt”, aldus Lonneke van der Horst.

Leasefiets

Uit het onderzoek blijkt ook, dat 62 procent van de werknemers verwacht vaker te gaan fietsen van en naar het werk wanneer zij via de werkgever in aanmerking komen voor een leasefiets. Lonneke van der Horst: “De meeste werkenden bezitten een gewone stadsfiets. Deze is niet altijd even geschikt om langere afstanden te overbruggen. Via de werkgever kunnen werknemers makkelijker in het bezit komen van een e-bike, die ervoor zorgt dat je eenvoudig woonwerk-afstanden van 15-25 kilometer kunt afleggen.”

Ruim een vijfde, 21 procent, geeft daarnaast aan dat opfrismogelijkheden op het werk ook zouden helpen om vaker de fiets voor woon-werkverkeer te gebruiken. Andere manieren om als werkgever ervoor te zorgen dat medewerkers vaker gaan fietsen, is door er een financiële vergoeding (38 procent) of er een spaar- of loyaliteitsprogramma (34 procent) tegenover te zetten.

België 

Per 2020 is de forfaitaire bijtelling op de fiets vereenvoudigd met een vaste bijtelling van 7%. Een goede start, maar dat kan nog aantrekkelijker. In België bijvoorbeeld groeit het aandeel van de leasefiets erg sterk. Daar wordt aanschaf en gebruik namelijk substantieel door de overheid gestimuleerd. Zo betaal je als werknemer bij onze zuiderburen geen bijtelling als je gemiddeld één dag per week fietst en mag de werkgever reiskostenvergoeding betalen op de dagen dat de fiets van de zaak gebruikt wordt. Ook zijn in België aanpassingen aan het bedrijfspand, zoals laad- en opfris faciliteiten volledig aftrekbaar. “Daar zou de Nederlandse overheid een voorbeeld aan kunnen nemen”, vindt Lonneke van der Horst.

 

 

 

Lees verder

Gemeente Amsterdam brengt met dashboard fietsparkeerdruk in kaart

2 nov om 15:58 uurtimer4 min
Gemeente Amsterdam maakt sinds kort gebruik van een dashboard om onder meer het aantal fietsen en…
Lees verder »

VRT-verkeersbulletin gaat ook fietsinformatie delen

1 nov om 16:55 uur
In het Vlaamse verkeersbulletin van VRT, te horen op Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel, gaat naast…
Lees verder »

E-bike hubs in gebruik genomen in Zeeuwse kustplaatsen

26 okt om 12:13 uur
In vier Zeeuwse kustplaatsen zijn vorige week e-bike hubs in gebruik genomen. In Breskens, Sluis, Cadzand-Bad en…
Lees verder »

Fietsen draagt bij aan Green Deal

18 okt om 10:58 uur
Dat fietsen gezond is ligt voor de hand. Kiezen voor de fiets in plaats van de auto zorgt voor gezonde beweging,…
Lees verder »

Met kleine ingrepen naar verbeterde schoolroutes

4 okt om 12:05 uur
De scholen zijn weer begonnen! Aan het begin van elk schooljaar wordt er in de meeste gemeenten weer aandacht…
Lees verder »

Tien jaar Dutch Cycling Embassy

1 okt om 14:27 uur
Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan presenteert Dutch Cycling Embassy de brochure 'ThinkBike Workshops:…
Lees verder »

Fiets en ITS: Fietsveiligheid verhogen door inzet slimme camera’s

30 sep om 10:16 uur
Verkeersveiligheid is al jaren een belangrijk thema. Steeds meer overheden, van Europees tot lokaal niveau, hebben…
Lees verder »

Diefstal van e-bikes neemt toe

22 sep om 13:36 uur
Het aantal aangiftes van diefstal van elektrische fietsen nam in de eerste helft van dit jaar met 32 procent toe…
Lees verder »