Fietsinformatie voor een duurzame toekomst

dinsdag 13 juni 2023

In een steeds drukker wordende omgeving en met grote ruimtelijke en duurzaamheidsopgaven is het veel professionals inmiddels wel duidelijk: voor een groot deel van het personenvervoer heeft de fiets de toekomst. De komende jaren moet er daarom flink geïnvesteerd worden in het stimuleren en veiliger maken van het fietsgebruik, maar bijvoorbeeld ook in de koppeling fiets en openbaar vervoer. Maar op basis waarvan maak je dan afwegingen en beslissingen?

Argaleo werkt samen met de TU Delft en overheden zoals de provincie Zuid-Holland aan het beschikbaar maken van betrouwbare fietsinformatie om de schaalsprong in het fietsgebruik op een onderbouwde manier te kunnen maken.

Het is natuurlijk mooi dat we investeren in regionale doorfietsroutes, maar wat is de waarschijnlijkheid dat mensen er ook echt gaan fietsen? En weegt de dure investering voor een fietstunnel onder die ene turborotonde wel op tegen meerdere kleinere ingrepen zoals middenbermen creëren om provinciale wegen veiliger over te kunnen steken? De afgelopen jaren zijn de nodige inzichten ontwikkeld, maar welke inzichten zijn cruciaal om gezamenlijk stappen te kunnen zetten naar een plek op de verschillende investeringsagenda’s? Dit soort beleidsvragen moeten de start zijn van de discussie, fietsdata zijn een deel van het antwoord.

In de workshop op het Nationaal Fietscongres delen Wiesje Hofstede (provincie Zuid-Holland), Joost de Kruijf (TU Delft) en Jeroen Steenbakkers (Argaleo) ter inspiratie geboekte resultaten op basis van data-gedreven beleidsinnovatie. Ook gaan ze op zoek naar een gezamenlijke uitwerking van de specifieke informatiebehoefte bij de deelnemers aan de hand van concrete cases: wat is er al mogelijk en hoe kun je het toepassen? Maar ook: waar zitten de hiaten en uitdagingen? En, om oplossingsgericht te eindigen: hoe kunnen we elkaar helpen door de beschikbare kennis en tools te versterken?

Nationaal Fietscongres 

Op 22 juni 2023 vindt het Nationaal Fietscongres plaats, met het thema ‘Natuurlijk Innovatief’. Het precongres is op woensdag 21 juni. Kom ook naar het grootste fietscongres van Nederland om bij te praten, kennis te vergaren en kennis te maken! Meer informatie vind je hier. 

bron: Shutterstock