Parkeervergunning in Utrecht duurste van Nederland

donderdag 4 mei 2023

Wie in de Utrechtse binnenstad woont, betaalt flink wat geld om in de buurt van de woning te mogen parkeren. Maar liefst 578 euro per jaar kost een gemeentelijke vergunning. Dit is net iets meer dan in Amsterdam (574 euro), dat in voorgaande jaren koploper was. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de prijs voor een gemeentelijke parkeervergunning in stadcentra, vaak de duurste parkeerzone.

De tarieven voor Utrechtse centrumbewoners zijn de afgelopen jaren al fors gestegen en dit jaar komt daar nog eens bijna 70 euro (14 procent) bovenop. De vergunningstarieven worden jaarlijks door de gemeente vastgesteld en de prijsverschillen zijn groot. Een bewoner in het centrum van Amsterdam of Utrecht betaalt bijna zes keer zoveel als iemand in het centrum van Den Haag of Rotterdam. In Hellendoorn kost een parkeervergunning met 18,90 euro nog het minst.

Gemiddelde verhoging valt mee

Ondanks de stijging van de Utrechtse parkeervergunning, stijgen de kosten van een gemeentelijke parkeervergunning dit jaar gemiddeld beperkt met 3,7 procent. In grote gemeenten was dat iets meer. In een tiental gemeenten stijgen de kosten zelfs met meer dan 10 procent. Opvallend genoeg werden de vergunningen in Rotterdam en Schiedam juist goedkoper.

Bekijk hier de kosten parkeervergunning voor centrumbewoners per gemeente, volgens het onderzoek van VEH.

Autoluw, leefbaarheid en inkomsten

Met het vergunningsbeleid willen veel grote steden de binnenstad autoluw of autovrij maken. Middelgrote gemeenten gebruiken een parkeervergunning om de parkeerdruk te verlagen, bijvoorbeeld door forenzen te weren in woongebieden rondom een station. De gemeente Utrecht wil betaald parkeren in de hele stad invoeren en daarmee de leefbaarheid vergroten, investeringen kunnen doen en financiële tegenvallers opvangen. Oldenzaal wil met hogere inkomsten weer in de zwarte cijfers komen.

Over het onderzoek

Vereniging Eigen Huis onderzocht in 122 gemeenten de kosten van een (eerste) parkeervergunning voor centrumbewoners. Alle genoemde bedragen in de lijst bij dit onderzoek zijn afkomstig van de gemeenten zelf. Het onderzoek is in februari 2022 uitgevoerd door Marlyse Research.

foto: Shutterstock