Verlichting vergroot gevoel van veiligheid in parkeergarages

dinsdag 31 oktober 2023

Nederlanders voelen zich over het algemeen veilig in parkeergarage. Dat heeft voor een groot deel te maken met de goede verlichting, blijkt uit onderzoek.

Vaak zorgt het ontbreken van verlichting ervoor dat plekken op straat, zoals fietspaden en tunneltjes, vermeden worden. Ook parkeert men liever niet in donkere straten. Indien mogelijk kiest men liever voor het parkeren in een verlichte parkeergarage. Het is dan ook een voorziening die het meest genoemd wordt als maatregel waarvoor men bereid is extra te betalen. 

Verlichting goede veiligheidsmaatregel

Uit het onderzoek van EasyPark blijkt dat Nederlandse consumenten, bij het overwegen om voor een garage te kiezen in plaats van op straat te parkeren, veiligheid (39 procent) als de belangrijkste factor noemen, naast een grotere kans op een parkeerplek (52 procent). Zestig procent is absoluut of mogelijk bereid om meer te betalen voor extra veiligheidsmaatregelen in garages, zoals camera's, verlichting of bewaking. Betere verlichting wordt door 6 op de 10 als veiligheidsmaatregel zelfs het meest genoemd. 

Opvallend is dat 75% van de mannen en 65% van de vrouwen zich zeer tot redelijk veilig voelt in de garage. Het parkeertechnologiebedrijf EasyPark is blij met de resultaten. Jessica Vennik van Easypark: “Wij spelen in op de behoeften van automobilisten met betrekking tot parkeren in garages door samenwerkingen met onder meer Amsterdam Style Outlets, ParkingYou en ParkBee. Met deze partners spreken we ook over het bieden van veiligheid.” 

Uit het onderzoek komt naar voren dat automobilisten allereerst willen parkeren in garages vanwege meer parkeergelegenheid en tijdwinst. Vennik vervolgt: ”We zijn blij dat de overgrote meerderheid zich ook redelijk tot heel veilig voelt in garages.” Slechts 1 procent voelt zich er helemaal niet veilig. Waarschijnlijk is dit dezelfde 1 procent die ooit slachtoffer is geweest van een misdrijf in een garage.