Welke gemeente wordt de Fietsgemeente 2024?

maandag 28 augustus 2023

Welke gemeente heeft aandacht voor fietsveiligheid, de aanleg van goede fietsroutes en stimuleert het fietsgeluk? De Fietsersbond roept fietsers op hun mening te geven in een nieuwe editie van het grootste fietsonderzoek van Nederland. Fietsgemeente 2024 is een landelijke verkiezing die alle 342 gemeenten stimuleert om hun fietsklimaat te verbeteren. De winnende gemeente wordt volgend jaar op het Nationaal Fietscongres in Den Haag bekend gemaakt.

Grote kans op fietsdiefstal, veel onveilige routes naar school en slecht onderhouden fietspaden? In welke gemeente ben je als fietser het beste af? In de enquête van de Fietsersbond komen vragen voorbij over functionele zaken, zoals ruimte op fietspaden, voorzieningen voor fietsers en de kwaliteit van het wegdek. Het gevoel van de fietser wordt daarbij niet vergeten, want het veel subjectievere ‘fietsplezier’ en ‘fietsbeleving’ komen ook aan bod.

"We zijn tenslotte allemaal ervaringsdeskundige als het om fietsen gaat", stelt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, en ze roept dan ook alle fietsers op om mee te doen.

Schat aan informatie

Voor de Fietsersbond levert de enquête Fietsgemeente 2024 een schat aan informatie op over het fietsklimaat per gemeente. "Met de data kunnen onze 2.000 vrijwilligers heel gericht aankloppen bij hun gemeente en vragen om verbeteringen. Een beter fietsklimaat betekent dat het veiliger en fijner wordt voor fietsers, maar ook voor alle andere weggebruikers", aldus Van Garderen.

De enquête staat online tot en met 12 november 2023. Op 6 juni 2024 wordt de winnaar bekend gemaakt op het Nationaal Fietscongres in Den Haag.

De enquête is te vinden op fietsersbond.nl/fietsgemeente