100.000ste gehandicaptenparkeerkaart opgenomen in landelijk register

maandag 1 juli 2013
timer 2 min
Vrijdag jl. is de 100.000ste gehandicaptenparkeerkaart geregistreerd in het Nationaal Parkeer Register. De registratie van deze gehandicaptenparkeerkaart markeert het succes van de invoering van het landelijke register dat sinds eind 2011 operationeel is en waarvan inmiddels 292 gemeenten gebruik maken.

100.000ste gehandicaptenparkeerkaart opgenomen in landelijk register

In de praktijk wordt de kaart vaak gestolen en misbruikt omdat, op enkele uitzonderingen na, parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart in heel Europa gratis is. Er is er levendige handel in gehandicaptenparkeerkaarten ontstaan. Inmiddels ligt de marktwaarde van een gestolen gehandicaptenparkeerkaart rond de    € 1500,-. Door zoveel mogelijk gemeenten aan te sluiten op de landelijke registratie sluit het net zich steeds meer rond de fraude en het misbruik met de gehandicaptenparkeerkaart. Dit komt doordat de gemeente, bij melding van verlies of diefstal door de eigenaar van de kaart, de verloren kaart online direct ongeldig kan maken. Bij parkeercontrole door gemeenten wordt steeds vaker uitgegaan van het landelijk register, waarbij vervallen kaarten direct aan het licht komen.

Samenwerking


De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland dringt sterk aan op de registratie en deelname van alle gemeenten. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten ondersteunt het initiatief. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moedigt gemeenten aan gebruik te maken van de centrale registratie en ondersteunt het programma financieel. Het bestuurlijk netwerk van regionale ambassadeurs ‘Beter en Concreter’ zet zich namens het Ministerie BZK, EZ en de VNG actief in voor het verminderen van regeldruk en roept collega bestuurders op zich aan te sluiten bij het Nationaal Parkeer Register. De registratie van de gehandicaptenparkeerkaart maakt onderdeel uit van het Servicehuis Parkeren, een coöperatie van aangesloten gemeenten en uitgevoerd door de RDW.