Amerikaanse steden schaffen de minimale parkeervereisten af

maandag 14 februari 2022

Het afgelopen jaar namen verschillende Amerikaanse steden het besluit om hun parkeerbeleid te hervormen. Het afschaffen van de minimale parkeervereisten is één van de meest ingrijpende hervorming die in deze Amerikaanse steden werd aangenomen.

Volgens Amerikaans parkeerexpert Donald Shoup helpt de afschaffing van de minimale parkeervereisten toekomstige verkeerskundigen en stedenbouwkundige planners om mooiere openbare ruimtes te creëren. “Amerika heeft veel overvloedige parkeerruimte, door op een andere manier te kijken naar de nu al beschikbare parkeerruimte kunnen we veel overtollig asfalt beter benutten,” aldus Shoup.

De hervormingen

De Amerikaanse steden die hun parkeerbeleid willen veranderen nemen massaal drie hervormingen aan:

1- Afschaffing van de minimale parkeervereisten.
2- Invoering van ‘de juiste prijs’ voor parkeren op straat.
3- Besteding van de parkeerinkomsten aan het verbeteren van openbare diensten.

De Staat California gaat zelfs nog een stapje verder. Het Senaat heeft daar recentelijk wetten aangenomen die het voor steden verboden maakt om meer dan één parkeerplaats per woning te eisen. Als er voor een woning binnen een straal van 800 meter mogelijkheden zijn voor frequent openbaar vervoer, of als er binnen het desbetreffende woonblok deelauto’s beschikbaar zijn, mogen Californische gemeenteraden het niet verplicht stellen dat er parkeerruimte gerealiseerd moet zijn.

Bron: StreetblogUSA