Amsterdam: Parkeren op kenteken per 1 juli verplicht

vrijdag 5 juli 2013
timer 2 min
Vanaf juli 2013 stapt Amsterdam volledig over op digitaal parkeren. Niet alleen alle parkeervergunningen zijn dan digitaal, ook bij de parkeerautomaat kunnen parkeerders alleen nog betalen door het kenteken van de auto in te voeren. De controle vindt ook volledig digitaal plaats, door het scannen van het kenteken. 

Amsterdam: Parkeren op kenteken per 1 juli verplicht

Parkeerkaartje verdwijnt


Omdat het kenteken moet worden ingevoerd, hoeft er geen parkeerkaartje meer achter de autoruit te worden gelegd. Dat scheelt na het betalen een loopje terug naar de auto. Vanaf juli komt er dan ook geen parkeerkaartje meer uit de automaat. Wel is het altijd mogelijk een betaalbewijs te printen.

 

Minder automaten


Door de volledige digitalisering zijn minder automaten op straat nodig. In de afgelopen periode zijn in heel Amsterdam ongeveer 1500 automaten verwijderd of omgewisseld. Er staat nu één type automaat in de gehele stad waarbij op een touchscreen het kenteken kan worden ingevoerd. In het geval een parkeerautomaat niet in het zicht staat, wordt hier met borden naar verwezen.

 

Alternatieven


Het is ook mogelijk om te betalen voor parkeren via de mobiele telefoon. Daarnaast kunnen Amsterdammers via www.cition.nl/webwinkel digitale dag-, week- en maandkaarten verkrijgen. Bezoekers kunnen ook terecht op de P+R terreinen aan de rand van de stad waar 24 uur geparkeerd kan worden voor 8 euro met gratis OV.