Brandweerpreventist is geen deskundige

dinsdag 4 september 2012
timer 2 min
In de septemberuitgave van het magazine PARKEER24 wordt in een uitgebreid artikel gesproken over brandveiligheid in parkeergarages. Daarin wordt gesproken over de voor- en nadelen van sprinklerinstallaties en ventilatiesystemen. Prof. Ir. Peter van de Leur, adviseur brandveiligheid bij DGMR, geeft advies aan een ieder die plannen heeft een parkeergarage te ontwikkelen.

Brandweerpreventist is geen deskundige

 

Advies van de professor

  • Laat je oor nooit hangen naar de leverancier van een product; die zal altijd vertellen dat zijn product de beste keuze is. Wil je de waarheid horen over het product? Ga naar de concurrent, die zet alle nadelen keurig voor je op een rij. En omgekeerd.
  • Zoek niet in de Gouden Gids naar een adviseur; iedereen mag zich ten slotte adviseur noemen. Deze titel zegt niets over de deskundigheid van die persoon. Informeer bij anderen en vraag referenties op voordat je een adviseur kiest.
  • Ga voor een advies over de veiligheid niet zomaar af op het advies van de brandweer. De gemiddelde brandweerpreventist is verrassend genoeg geen deskundige als het gaat om preventie. De primaire deskundigheid van de brandweer zit in de repressieve sfeer. Er is ook geen dwingende afstemming van hogerop in de brandweerorganisatie. Ieder korps heeft zijn eigen standpunten, en korpsen oordelen over hetzelfde totaal verschillend. Parkeergarages zijn daarvan een sprekend voorbeeld. De brandweer is wel adviseur van het bevoegd gezag, en geeft het inhoudelijke eindoordeel over een vergunningaanvraag. In de praktijk moet je je als adviseur in het belang van de klant uiteindelijk neerleggen bij het oordeel van de brandweer.