Camerahandhaving volledig verzorgd

vrijdag 23 september 2022

Camerahandhaving is een uitstekende manier om een gebied een vriendelijke, open uitstraling te laten behouden maar toch ongeoorloofde toegang door automobilisten of bromfietsers te voorkomen. Camerahandhaving vraagt om gedegen kennis van de uitdagingen die komen kijken bij het realiseren van een dergelijk systeem in de openbare ruimte, zoals privacyvraagstukken, regelgeving en praktische inpasbaarheid in de omgeving. Door te kiezen voor Brickyard wordt het hele traject, van aanvraag tot realisatie en nazorg, uit handen genomen van gemeenten.  

Lucas van Mouwerik is projectleider bij Brickyard. “Ik zie het als mijn taak als projectleider om elk project van A tot Z in de puntjes te regelen, zodat de klant zo goed mogelijk bedient wordt. De klant staat bij ons echt centraal, dat merk je ook aan alles in onze werkwijze.”

In vroegtijdig stadium worden de experts van Brickyard betrokken bij de planning van het project. Door de projectleider wordt er bijvoorbeeld ter plekke een schouw uitgevoerd.  Tijdens de schouw worden alle fysieke facetten van het te plaatsen systeem beoordeeld. Denk aan bomen en zonneschermen die, zodra ze gaan groeien of worden uitgeklapt, het zicht van de camera’s mogelijk kunnen blokkeren. Ook stroomvoorziening is belangrijk. Het plaatsen van nieuwe stroomvoorziening kent over het algemeen lange doorlooptijden. Mocht er een straatkast voor voedingsvoorziening  geplaatst moeten worden, dan kunnen we daar ook ondersteuning bij bieden”, vertelt Van Mouwerik. Voorafgaand aan realisatie wordt een checklist doorgenomen, waarbij allerlei inhoudelijke aspecten aan bod komen, zoals de modules waar de gemeente gebruik van wil maken en welke handhavers op het systeem moeten kunnen inloggen. De gemeente levert een lijst aan met wensen over het ontheffingssysteem, zodat Brickyard dit goed kan inregelen. Ook hier heeft de klant verder dus geen omkijken naar. “We ontzorgen de klant tijdens het hele proces.”

Voor plaatsing van het systeem werkt Brickyard samen met een ‘huisaannemer’, die onder andere de camera’s, kantelmasten en straatkasten of accupakketten plaatst.

Open uitstraling

“Een camerasysteem voor handhaving heeft verschillende voordelen”, vertelt Van Mouwerik. “Je kunt namelijk de open uitstraling van een gebied behouden, iets wat met een fysieke afsluiting onmogelijk is. Camera’s zijn natuurlijk altijd wel zichtbaar, maar kunnen in elke gewenste kleur geleverd worden zodat ze mooi in het straatbeeld passen. Het is ook geen probleem om de camera’s in bestaande masten te monteren, zodat ook het gebruik van de ruimte minimaal blijft. Wel zal de gemeente altijd borden plaatsen waar op staat welke verkeersregels van toepassing zijn, bijvoorbeeld welke weggebruikers het gebied niet in mogen rijden.”

Volledige service en nazorg

Voor Brickyard houdt het traject niet op bij de oplevering van het systeem. “We zorgen er ook voor dat de handhavers die met het systeem te maken krijgen een training krijgen. Daar plannen we een dagdeel voor in, zodat er altijd voldoende tijd is voor vragen. De training geven wij op het ‘live’ systeem, zodat de ambtenaar ook precies weet waar hij of zij mee gaat werken.”

Ook na oplevering kijkt Brickyard nog een aantal dagen mee met de klant, om zeker te weten dat het systeem goed gebruikt kan worden. “Ook plannen we nog een aantal  nazorg sessies in met de gemeente, om de voortgang te bespreken.”

Pas als de klant tevreden is en goed overweg kan met het nieuw geplaatste camerahandhavingssysteem, wordt het project overgedragen aan de customer support-afdeling. “Daar kan de gemeente altijd terecht. We hebben een goed bemande customer support afdeling, die de klant kan helpen bij eventuele hobbels die ze tegenkomen.”

Specialisme

Brickyard is specialist in camerahandhaving. “Bij Brickyard weet je dat je handhavingssysteem door vakkundige en betrokken medewerkers gerealiseerd wordt”, aldus Van Mouwerik. Omdat Brickyard zich volledig toegelegd heeft op handhavingsoplossingen voldoen de systemen altijd aan de klantwens én aan wettelijke eisen. Ook op het gebied van privacy voldoen de systemen bijvoorbeeld aan geldende wetgeving.” De beelden zijn alleen te gebruiken voor het handhaven van toegang tot een gebied. Weet je als klant niet of camerahandhaving iets voor je is, dan heeft Brickyard ook telsystemen.”

Daarnaast bied Brickyard ook de mogelijkheid om u te helpen de probleemstelling in de besluitfase duidelijk te maken. Door tijdelijk de camera’s te plaatsen worden rapportages gerealiseerd op grond waarvan de gemeente haar besluitvorming kan baseren. Uiteraard geld ook hiervoor dat alle informatie volledig voldoet aan de geldende privacy regelgeving.

Van Mouwerik: “We maken bijvoorbeeld ook volledig gebruik van Nederlandse producten, ook de camera’s zijn uit eigen land afkomstig. Als specialist hebben we ook ons eigen team van ontwikkelaars die zich fulltime bezighouden met ontwikkelen en verbeteren van ons product. Alles wordt in eigen huis ontwikkeld.” We zijn trots op dit puur Hollandse product!