Data brengt de parkeerwereld in beweging

dinsdag 11 oktober 2022

Dit artikel verscheen al eerder in het tijdschrift MobiliteitsPlatform #3, 2022. 

“De kansen die data kan bieden zijn gigantisch, ook voor de parkeerwereld. Er komen steeds meer databronnen bij en met die data wordt steeds meer mogelijk.” Met die woorden opende Dirk-Jan de Haan, Programmamanager Mobility as a Service (MaaS) bij ANWB, de kennisbijeenkomst ‘Aan de slag met Parkeerdata’ in het Evoluon te Eindhoven.

De Kennisbijeenkomst ‘Aan de slag met Parkeerdata’ was een initiatief van SHPV en vond plaats op 30 juni 2022. 

Slimmer samenwerken 

“Het is misschien een open deur, maar door slimmer samen te werken kunnen we met de halve inzet twee keer zoveel bereiken”, begint Martin Andriessen, directeur SHPV. “Nederland is in meerdere opzichten in transitie. Veel van die transities hebben impact op de invulling van onze openbare ruimte. De rol van het parkeren wordt hierin steeds belangrijker. Om te voorkomen dat iedereen opnieuw het wiel gaat uitvinden is het van belang om onze krachten te bundelen.” 
 
Eerder dit jaar is het Landelijk Actieprogramma Parkeren en Verblijven van start gegaan, een krachtenbundeling van CROW, GMNI, SHPV en VEXPAN. Vier partijen die ieder op een eigen manier en vanuit hun eigen belang gezamenlijk invulling geven aan het thema parkeren.  

De kracht van data 

Veel autosportliefhebbers krijgen spontaan kippenvel wanneer ze terugdenken aan de fenomenale inhaalactie van Max Verstappen in de laatste ronde van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Dé inhaalactie waarmee de jonge coureur het wereldkampioenschap in de wacht sleepte. “Een knap staaltje racetalent”, zeggen velen. “Goed werk van de data-analisten”, zegt Patrick ten Broeke, Industry Strategy Director bij Oracle.  

Volgens Ten Broeke werd Verstappen op het meest cruciale moment van de race geadviseerd door zijn teambaas. Een advies dat was gebaseerd op een real-time data-analyse. “Uiteindelijk is het natuurlijk aan de coureur om de actie in te zetten, maar zonder data had Verstappen de mogelijkheid voor die allesbepalende inhaalactie misschien wel niet gezien.” 

Behoefte aan een open data ecosysteem 

De kracht van data werd nogmaals onderstreept door Lars Mosch, beheerder parkeervoorzieningen bij de gemeente Eindhoven. Mosch heeft in de afgelopen jaren ervaren dat je met behulp van data je parkeerbeleid kan optimaliseren. “Met data genereren we waardevolle inzichten gekregen in onze parkeervoorzieningen en de stedelijke parkeerbehoefte. In de toekomst hopen we de klantreis nog efficiënter en eenvoudiger te maken. Om dat te bewerkstellingen is het van belang dat de data van verschillende partijen in één open data ecosysteem terechtkomt en dat vanuit dat ecosysteem nieuwe smart mobility toepassingen worden ontwikkelt. 

Met die laatste zin vatte Mosch de hele kennisbijeenkomst Aan de slag met Parkeerdata samen. Om op een efficiënte manier tot nieuwe oplossingen te komen, moet er op een slimme manier worden samengewerkt. De markt en de overheid moeten hun krachten bundelen en de data moeten worden verzameld in één open data ecosysteem