Denemarken: maximaal 25 uur parkeren langs snelwegen

dinsdag 6 maart 2018
timer 2 min
De Deense regering voert een maximale parkeerduur voor vrachtwagenchauffeurs in van 25 uur op openbare parkeerplaatsen langs snelwegen. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een fikse boete.

Dat meldt de Duitse site DVZ.  Dit is bedoeld om “kampeerachtige omstandigheden te vermijden", zegt transportminister Ole Birk Olesen. Volgens hem is het niet de taak van de Staat om gratis faciliteiten beschikbaar te stellen. Wie de parkeertijd van 25 uur overschrijdt, gaat een boete van 268 euro betalen. Tot nu te was dat bedrag 68 euro. De regeling moet ingaan per 1 juli van dit jaar.

 

Ook wil de regering de boete voor onbevoegd parkeren op de op- en afritten van deze rustplekken verdrievoudigen naar 400 euro. Maar voor dit amendement is een wetswijziging nodig, die op 1 januari 2019 pas in kan gaan.

Transportsector niet positief

Met het maximum van 25 uur “houden we wel rekening met de problemen en uitdagingen waarmee de transportsector te maken heeft”, zegt de transportminister.

 

De transportsector is het daar echter niet mee eens. Volgens Michael Svane van de Dansk Industri Association wordt het vervoer van en naar Denemarken hierdoor moeilijker, omdat de tijdslimiet niet in overeenstemming is met de rij- en rusttijdenvoorschriften.

 

Volgens Martin Aabak van de Association of Freight Forwarders verschuift de regering “het probleem van het parkeerplaatsentekort naar de gemeentelijke wegen. Uiteindelijk zijn er meer kosten voor Deense im- en exporteurs.” Hij twijfelt of de Deense parkeerbeperkingen verenigbaar zijn met de EU-regels.